Διακοπές και ήλιος

se_028.jpgΓιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό;
Πριν λίγα χρόνια, όλοι αποδεχόμασταν ότι το φωτεινό αστέρι της ημέρας, με το φως του και τη ζέστη του, ήταν μόνον πηγή ζωής, για τη γη μας. Χωρίς τον ήλιο, δε θα υπήρχαν βλάστηση, ζωικό βασίλειο. Οι ακτίνες του βοηθούν, στην ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Όμως, οι άνθρωποι "φροντίσαμε" να καταστρέψουμε τη "φυσική ασπίδα" και να μετατρέψουμε αυτό το αγαθό και σε εχθρό. Τα τελευταία χρόνια, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θεωρείται επικίνδυνη, για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος "συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF)" προστατεύει μόνον από τα εγκαύματα από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB).

Ο Επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, ανέφερε: "Οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πλήρως, ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει 100% προστασία, από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, όπως ο καρκίνος του δέρματος, που συνδέονται με την ανεπαρκή προστασία, από τον ήλιο. Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να ενημερωθούν, πλήρως, σχετικά με το τι θα κάνουν και τι δε θα κάνουν, για αυτούς, τα αντηλιακά προϊόντα."

Διαλέγοντας και χρησιμοποιώντας αντηλιακό
Στην ετικέτα των αντηλιακών υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Όσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που προσφέρεται. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση, στις ακτίνες UVA και UVB. Ας διαλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, για την επιδερμίδα μας, με την βοήθεια των παρακάτω δεδομένων:

 • Επιδερμίδα που "καίγεται" πολύ εύκολα - σχεδόν πάντα και σπάνια μαυρίζει: Δείκτης 20 έως 30.
 • Επιδερμίδα που "καίγεται" πολύ εύκολα - σχεδόν πάντα και μαυρίζει ελάχιστα: Δείκτης 10 έως 20.
 • Επιδερμίδα που "καίγεται" μέτρια και μαυρίζει σταδιακά: Δείκτης 8 έως 12.
 • Επιδερμίδα που "καίγεται" ελάχιστα και μαυρίζει γρήγορα: Δείκτης 4 έως 8.
 • Επιδερμίδα που σπάνια "καίγεται" και μαυρίζει πολύ: Δείκτης 2 έως 4.

"Sun blockers" και "ολική προστασία" δεν υπάρχουν. Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. "sunblocker" και "ολική προστασία", κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ακτινοβολία UV.

Ισχυρισμοί, για πλήρη προστασία μωρών και μικρών παιδιών, δε λένε την αλήθεια. Τα αντηλιακά προϊόντα δεν πρέπει να δίνουν την παραπλανητική εντύπωση ότι παρέχουν επαρκή προστασία, για μωρά και μικρά παιδιά.

Η ορθή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Παραδείγματος χάρη, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία, που επισημαίνεται, με το "συντελεστή ηλιακής προστασίας", απαιτείται ποσότητα 2mg/cm². Η ποσότητα, για να καλυφθεί όλο το σώμα, μπορεί να ανέρχεται στο ένα τρίτο μιας μικρής φιάλης αντηλιακού.

Πρέπει, επίσης, να:
Οι καταναλωτές πρέπει, οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά προϊόντα αποτελούν ένα μόνον από τα μέτρα για την προστασία, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, πρέπει να:

 • Προτιμήσουμε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά, αν παραμένουμε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
 • Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.
 • Αυξήσουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας, για τα παιδιά μας. Τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
 • Φορέσουμε αντηλιακό, 30 λεπτά, πριν "βγούμε" στον ήλιο.
 • Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέπει να είμαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί, εάν:

 • Έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά, κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά, γαλάζια ή γκρίζα μάτια, φακίδες ή καψίματα, πριν το μαύρισμα.
 • Είμαστε πολλή ώρα σε ανοιχτούς χώρους.
 • Υποβληθήκαμε, πρόσφατα, σε θεραπεία, για καρκίνο του δέρματος.
 • Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα.
 • Εργαζόμαστε και κινούμαστε, σε κλειστούς χώρους, καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας (οι πολλές συνεχόμενες ώρες ηλιοθεραπείας το Σαββατοκύριακο θα μας βλάψουν).
 • Ζούμε ή κάνουμε διακοπές, σε μεγάλα ύψη, όπως βουνά (η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4 έως 5%, για κάθε 300 μέτρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας).
 • Κάνουμε διακοπές, κοντά στον Ισημερινό.
 • Πάσχουμε, από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως "ερυθηματώδης λύκος".
 • Κάνουμε κάποια θεραπευτική αγωγή, που περιλαμβάνει έστω ένα από τα παρακάτω φάρμακα:
          o Παρασκευάσματα, για την ακμή
          o Αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη
          o Αντισταμινικά
          o Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο
          o Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα
          o Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία
          o Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη
          o Αγχολυτικά
          o Διουρητικά
          o Φάρμακα για τον διαβήτη

Όταν, κάνουμε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, πριν ξεκινήσουμε για διακοπές, γιατί κάποια φάρμακα γίνονται επικίνδυνα, σε συνδυασμό, με την έκθεση στο ήλιο.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο, από τον ήλιο;
Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στο παιδί ή στον έφηβο, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος, που είναι μια πολύ συνηθισμένη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση, στον ήλιοι, γίνεται, σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Ας είμαστε λοιπόν, προσεκτικοί.