Η Ε.Ε. ανάμεσα στους πρώτους που θα υπογράψουν τη Σύμβαση για τον Έλεγχο του Καπνού

ca_044.jpgΟ επίτροπος Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, David Byrne, και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, υπέγραψαν, στη Γενεύη, στις 16 Ιουνίου, τη Σύμβαση για τον Έλεγχο του Καπνού, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια τελετή πριν από την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. D. Byrne, βραβεύτηκε, από το Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τον ηγετικό του ρόλο στην προσπάθεια για τον έλεγχο του καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο. "Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να κυρώσουν τη Σύμβαση, για τον έλεγχο του καπνού 40 τουλάχιστον χώρες, όσο νωρίτερα γίνεται, προκειμένου να περιορίσουμε το διαρκώς αυξανόμενο βαρύ τίμημα των θανάτων, εξαιτίας του καπνού, στις αναπτυσσόμενες χώρες" δήλωσε ο Επίτροπος Byrne, σχολιάζοντας την συμφωνία.

Η Σύμβαση για τον Έλεγχο του καπνού υπογράφτηκε από τους Υπουργούς και των 192 χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π. Ο. Υ.), στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού με θέμα την υγεία, στις 21 Μαΐου 2003.

Η Σύμβαση αυτή, οι διαπραγματεύσεις για την οποία έγιναν υπό την αιγίδα του Π. Ο. Υ., αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο, νομικό εργαλείο, το οποίο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης του καπνού. Στόχο έχει να προστατεύσει την υγεία, απαγορεύοντας, αφενός, τη διαφήμιση του καπνού και επιβάλλοντας, αφετέρου, τη χρησιμοποίηση μεγαλύτερων ετικετών, στα προϊόντα καπνού, οι οποίες προειδοποιούν για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Επιπλέον, υιοθετούνται μέτρα για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου του καπνού και αυξάνεται η φορολογία του καπνού και των προϊόντων του. Σε παγκόσμια κλίμακα, ασθένειες, που προκαλούνται από τον καπνό, αποτελούν την αιτία θανάτου πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε χρόνο.

Καπνός
Κάθε χρόνο, πάνω από μισό εκατομμύριο θάνατοι, στην Ε.Ε. και πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι οφείλονται στις συνέπειες της κατανάλωσης του καπνού. Το γεγονός αυτό καθιστά τον εθισμό στη νικοτίνη την πιο σημαντική αιτία ασθενειών και πρωιμων θανάτων. Μια αιτία, όμως, η οποία δεν είναι αναπόφευκτη. Εκτιμάται ότι το 25% των θανάτων από καρκίνο και το 15% όλων των θανάτων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να αποδοθούν στο κάπνισμα. Προκειμένου να ελέγξει αυτήν την επιδημία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ενεργά μια πολιτική, για τον έλεγχο του καπνού, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

  1. Τα νομοθετικά μέτρα, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τωρινών αλλά και των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Ε.Ε., για τον έλεγχο του καπνού
  2. Την υποστήριξη για την απαγόρευση του καπνίσματος, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  3. Την ενσωμάτωση της πολιτικής, για τον έλεγχο του καπνού, σε όλες τις πολιτικές της Ε.Ε. (π.χ. στην αγροτική πολιτική, στη φορολογική πολιτική, στην πολιτική ανάπτυξης).
  4. Την εξασφάλιση ότι ο πρωτοποριακός ρόλος της Ε.Ε., για τον Έλεγχο του καπνού, θα έχει επιδράσεις πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καταστήσει την Ευρώπη ένα βασικό συντελεστή στον έλεγχο του καπνού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, η Ε.Ε., μέσω του Κοινοτικού Ταμείου Καπνού παρέχει οικονομική βοήθεια σε προγράμματα, τα όποια συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην αφύπνιση των πολιτών για τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης του καπνού οποιασδήποτε μορφής. Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί δίκτυα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία συμβάλλουν στο πρόγραμμα κατά του Καρκίνου.

Τέλος, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαπραγμάτευση της διεθνούς Συνθήκης για τον Έλεγχο του Καπνού, για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της επιδημίας αυτής, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να ολοκληρωθεί, μέσα στο 2003.
 

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουαρίου 2004