Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τους κινδύνους, για την υγεία των καταναλωτών, από τα ακουστικά μουσικής

te_109.jpgΤελευταία χρόνια, οι πωλήσεις προσωπικών φορητών συσκευών αναπαραγωγής ήχου και ειδικά των ΜΡ3 players έχουν εκτιναχθεί. Συνολικά, στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι περίπου 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι ακούν μουσική, από φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, σε καθημερινή βάση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εκτιμούμενες πωλήσεις κυμαίνονται από 124 έως 165 εκατομμύρια τεμάχια, για τα ΜΡ3 players. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Αν, όμως, δεν τις χρησιμοποιούν, σωστά, εκτίθενται, στον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης, στην ακοή τους.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο, μία γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε., η οποία διερευνά πιθανούς νέους κινδύνους ή πρόσφατα παρουσιασθέντες κινδύνους, ανακάλυψε ότι 5-10% των καταναλωτών, που χρησιμοποιούμε προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, μπορεί να πάθουμε μόνιμη απώλεια ακοής, εάν ακούμε μουσική, με ακουστικά, σε υψηλή ένταση, για παραπάνω, από μία ώρα, κάθε μέρα και για περίοδο, παραπάνω από 5 χρόνια.

Η Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα καταναλωτών, κ. Μεγκλένα Κούνεβα, είπε: «Με ανησυχεί, που πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι συχνοί χρήστες συσκευών αναπαραγωγής ήχου και ακούν μουσική, με υψηλή ένταση, στα ακουστικά, ίσως, να καταστρέφουν, εν αγνοία τους την ακοή τους. Η πρόσφατη επιστημονική γνώμη, δημιουργεί την ανάγκη να δράσουμε, γρήγορα, να επανεκτιμήσουμε τους υφιστάμενους ελέγχους, να επιβεβαιώσουμε ότι είναι, πλήρως, αποτελεσματικοί, και να συμβαδίσουμε, με τη νέα τεχνολογία, ώστε οι καταναλωτές να επωφεληθούν, από τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας».

Ήδη, υπάρχει πρότυπο ασφάλειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που μειώνει το όριο του ήχου των προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, στα 100Db. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει αυξημένη ανησυχία, για τη βλάβη, στην ακοή, από την υπερβολική χρήση τέτοιων συσκευών. Τέτοια βλάβη μπορεί να προληφθεί, σε μεγάλο βαθμό, με μέτρα, όπως η μείωση των επιπέδων έκθεσης, στον ήχο καθώς και της διάρκειας της έκθεσης. Η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε. τόνισε ότι οι χρήστες προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, αν ακούν μουσική για πάνω από για 5 ώρες, σε εβδομαδιαία βάση, κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, μετά από 5 χρόνια. Το 5-10% των Ευρωπαίων, που μπορεί να είναι 2,5 έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι, κινδυνεύουν, αυτή τη στιγμή να χάσουν την ακοή τους.