20 Χρόνια HIV/AIDS

ca_077.jpgΟ κυριότερος τρόπος μετάδοσης στους εφήβους και ενήλικες είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Δεν πρέπει να έχουμε ποτέ σεξουαλική σχέση με κάποιον, χωρίς προφυλακτικό.

Μία φορά μπορεί να είναι αρκετή για να μπει ο ιός στο αίμα μας. Γι αυτό μη βάζουμε κάθε φορά τον εαυτό μας μπροστά σε ένα δίλημμα, που μπορεί να αποδειχτεί θανάσιμο.

Ο φορέας του AIDS δεν διακρίνεται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Το Χρονικό του AIDS

1981
Οι πρώτες περιπτώσεις μιας παράξενης ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζονται σε ομοφυλόφιλους στις Η.Π.Α.

1982
Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας ή AIDS κατονομάζεται για πρώτη φορά. Κατά την διάρκεια της χρονιάς, προσδιορίζονται οι τρεις τρόποι μετάδοσης του συνδρόμου: με μετάγγιση αίματος, από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό και με τη σεξουαλική πράξη.

1983
Ο HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας - Human Immunodeficiency Virus) αναγνωρίζεται ως η αιτία του AIDS. Στην Αφρική αποκαλύπτεται επιδημία AIDS σε ετεροφυλόφιλους.

1985
Τουλάχιστον μια περίπτωση HIV/ AIDS αναφέρεται σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Ο ροκ σταρ Rock Hudson είναι ο πρώτος παγκόσμια διάσημος άνθρωπος, που αποκαλύπτει πως πάσχει από AIDS.

Στις Η.Π.Α. η F.D.A. (Food and Drug Administration) εγκρίνει το πρώτο τεστ αντισωμάτων και αρχίζει ο έλεγχος για τον HIV στους δωρητές αίματος.

1987
Στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα, δημιουργείται η πρώτη οργάνωση που βοηθά τους πάσχοντες από AIDS (The AIDS Support Organization ή TASO). Γίνεται το πρότυπο για ανάλογες δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδρύεται το Διεθνές Συμβούλιο των Οργανώσεων για το AIDS (ICASO) και το παγκόσμιο δίκτυο των ασθενών και των φορέων του AIDS.

Τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization - WHO) καθιερώνει το Ειδικό Πρόγραμμα για το AIDS, που αργότερα θα γίνει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το AIDS.

Η πρώτη θεραπεία για το AIDS (azydothymidine - AZT) εγκρίνεται και αρχίζει να χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α.

1988
Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο, συναντιούνται για πρώτη φορά στο Λονδίνο, για να συζητήσουν την επιδημία του AIDS.

1991-1993
Η εμφάνιση του AIDS σε έγκυες γυναίκες, αρχίζει να μειώνεται στην Ουγκάντα. Είναι το πρώτο "χτύπημα" στο AIDS, σε μια ελάχιστα αναπτυγμένη χώρα. Η επιτυχία οφείλεται στην εθνική κινητοποίηση κατά της επιδημίας.

1994
Οι επιστήμονες δημιουργούν την πρώτη προληπτική θεραπεία για να μειώσουν την μεταφορά του AIDS από την μητέρα στο παιδί, κατά την διάρκεια του τοκετού.

1995
Παρουσιάζεται το πρώτο κρούσμα του AIDS στην Ανατολική Ευρώπη σε ναρκομανείς.

1996
Δημιουργείται το Πρόγραμμα για το AIDS των Ηνωμένων Εθνών (Joint United Nations Program on HIV/AIDS - UNAIDS).

Στοιχεία της δύναμης της θεραπείας HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

1997
Η Βραζιλία γίνεται η πρώτη χώρα που χορηγεί την θεραπεία HAART, μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας.

1998
Αρχίζει η ενημέρωση του κοινού, για την αποτροπή της μεταφοράς του AIDS από την μητέρα στο παιδί, κατά την διάρκεια του τοκετού.

1999
Η πρώτη δοκιμή ενός πιθανού εμβολίου κατά του AIDS σε ελάχιστα αναπτυγμένη χώρα γίνεται στην Ταϊλάνδη.

2000
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. συζητά για το AIDS για πρώτη φορά!!!!!

23 έως 27 Ιουνίου 2001
Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. για τον ιό του AIDS στην Νέα Υόρκη.

Κόφι Άνναν, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Από το Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση

"Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καταλάβουν ότι η κρίση από το ΑIDS δεν τελείωσε και δεν αφορά μόνο μερικές μακρινές ξένες χώρες. Είναι μια απειλή για μια ολόκληρη γενιά, μια απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμό"

Η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης θα μας δώσει την ευκαιρία να αναλάβουμε για πρώτη φορά τις ευθύνες μας προς τις μελλοντικές γενιές και να δράσουμε αποφασιστικά τώρα για να αναστρέψουμε τη πρόοδο αυτής της φοβερής ασθένειας.

Το να ενθαρρύνω την ενεργό συμμετοχή όλων των εταίρων στον αγώνα κατά του AIDS έχει καταστεί προσωπική μου προτεραιότητα. Αυτή η επιδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και για αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να "επιτάξουμε" τους ειδήμονες όλων των τομέων της κοινωνίας μας. Καλώ όλους σε μια τεράστια κινητοποίηση - πολιτικής βούλησης και σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης - που θα επιτρέψει το μεγάλο άλμα προς την πρόληψη, την εκπαίδευση, τη φροντίδα και τη θεραπεία."

Peter Piot, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό του AIDS (HIV) (UNAIDS)

Δηλώσεις κατά την προετοιμασία των εργασιών της Συνέλευσης

" Όταν η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Ειδική Σύνοδο για το AIDS τον Ιούνιο, όλα τα Κράτη-Μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα έχουν την ευκαιρία να δεσμευθούν στην παγκόσμια μάχη κατά του AIDS. Προσβλέπω σε αυτή τη στιγμή, όχι για τα ωραία λόγια, που χωρίς αμφιβολία θα ειπωθούν, αλλά κυρίως για τα χειροπιαστά αποτελέσματα στα οποία θα οδηγήσει. Στην αυγή του νέου αιώνα, δυστυχώς κάθε γωνία του πλανήτη έχει επίγνωση της φοβερής αυτής επιδημίας. Είναι η ώρα να ικανοποιήσουμε την απαίτηση του κόσμου για μια αποτελεσματική δράση, ανάλογη με το μέγεθος της επιδημίας."

Αριθμοί που τρομοκρατούν
Στον κόσμο

 • Από το 1981 μέχρι σήμερα, αθροιστικά, περισσότεροι από 56 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από ΑIDS, από τους οποίους 4,3 εκατομμύρια είναι παιδιά.
 • Μέσα στο 2000, 5,3 εκατομμύρια άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό σε όλον τον κόσμο.
 • Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS τον περασμένο χρόνο.
 • Κάθε μήνα προσβάλλονται άλλοι 440.000 άνθρωποι.
 • Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν πρόσφατα προσβληθεί.
 • Περισσότεροι από 25,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Κεντρική Αφρική έχουν προσβληθεί.
 • Στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία περίπου 6 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού, ενώ στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό άλλοι 640.000 είναι HIV οροθετικά άτομα.
 • Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική έχουν προσβληθεί.
 • Στην Κεντρική Ευρώπη και την Ασία η επιδημία είναι πιο πρόσφατη, αλλά ήδη 700.000 άνθρωποι είναι φορείς του ιού.
 • Στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ζουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι με AIDS, ενώ 400.000 έχουν προσβληθεί στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
 • Σήμερα περίπου 34 εκ. άνθρωποι είναι μολυσμένοι από τον ιό του AIDS (HIV) και δυστυχώς αρκετοί δεν το γνωρίζουν.
 • Σε 16 ελάχιστα αναπτυγμένες χώρες, πάνω από το 10% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS(HIV). Σε 7 χώρες, όλες στη νότια Αφρική, τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες ζει με τον ιό του AIDS.
 • Στις χώρες που έχουν προσβληθεί περισσότερο, οι μισοί από αυτούς που είναι σήμερα 15 ετών θα πεθάνουν τελικά από την επιδημία ακόμη κι αν οι ρυθμοί μόλυνσης πέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν οι ρυθμοί παραμείνουν υψηλοί, περισσότεροι από τα δύο τρίτα αυτών των νέων ανθρώπων θα πεθάνουν από AIDS.
 • Περισσότερα από 13 εκ. παιδιά έχουν μείνει ορφανά εξαιτίας του AIDS και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 30 εκ. πριν το τέλος της 10ετίας.
 • Το AIDS έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καταστρέφει κάθε αναπτυξιακό όφελος, που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.
 • Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη και η Ουγκάντα έδειξαν ότι τα ισχυρά εθνικά προγράμματα, η έλλειψη προκαταλήψεων στην κοινωνία και η συμμετοχή της κοινωνίας μπορούν πράγματι να αντιστρέψουν τους ανερχόμενους ρυθμούς μόλυνσης.
Στην Ελλάδα
 • Η δήλωση των HIV οροθετικών ατόμων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1998.
 • Το εξάμηνο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2000 δηλώθηκαν 56 νέα κρούσματα AIDS. Από αυτά 92,8% είναι άνδρες και 7,2% γυναίκες.
 • Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων AIDS που δηλώθηκαν στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2.163, εκ των οποίων τα 32 (1,5%) είναι παιδιά. Από τα 32 παιδιά 59% είναι αγόρια και 41% κορίτσια και από τους 2.131 εφήβους /ενήλικες 86,9% είναι άνδρες και 13,1% γυναίκες.
 • Σε αυτό το σύνολο των 2.163 κρουσμάτων AIDS, έχουν δηλωθεί 1.254 (58%) θάνατοι από AIDS.
 • Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αποτελούν το 55,4% των νεοδηλωθέντων κρουσμάτων, οι ετεροφυλόφιλοι (άνδρες και γυναίκες) το 26,8%, ενώ δε δηλώθηκε κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας σεπολυ/μεταγγιζόμενο άτομο ή σε παιδί.
 • Παρατηρείται μια σημαντική μείωση της συχνότητας εμφάνισης του AIDS στη χώρα μας για πρώτη φορά το 1997 και συνεχίζεται το 1998. Η τάση όμως αυτή ανατρέπεται το 1999 και το 2000.
 • Τον τελευταίο χρόνο σταματάει η αυξητική τάση εμφάνισης του AIDS στην ομάδα των ομοφυλοφίλων - αμφιλοφυλοφίλων ανδρών, για πρώτη φορά, μετά από το 1997. Αύξηση όμως των κρουσμάτων παρατηρείται στην ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. (Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός και πρέπει να ερμηνευτεί με μεγάλη επιφύλαξη). Ανησυχητικό είναι ότι παρατηρείται συνεχής αύξηση της μετάδοσης του ιού μέσω των ετεροφυλοφιλικών σχέσεων στους άνδρες από το 1997 και μετά.
 • Ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων κρουσμάτων AIDS σε μικρά παιδιά, στη χώρα μας, παραμένει χαμηλός. Στο σύνολο των 32 παιδιών με AIDS που έχουν δηλωθεί, το 59% έχουν μολυνθεί από τη μητέρα τους.

Το AIDS και τι πρέπει να γνωρίζουμε

 • Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης στους εφήβους και ενήλικες είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής.
 • Δεν πρέπει να έχουμε ποτέ σεξουαλική σχέση με κάποιον, χωρίς προφυλακτικό.
 • Μία φορά μπορεί να είναι αρκετή για να μπει ο ιός στο αίμα μας. Γι αυτό μη βάζουμε κάθε φορά τον εαυτό μας μπροστά σε ένα δίλημμα, που μπορεί να αποδειχτεί θανάσιμο.
 • Ο φορέας του AIDS δεν διακρίνεται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.
 • Το AIDS αφορά και τις γυναίκες.. Μόνο το 1996 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.000.000 νέες μολύνσεις σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα περίπου 13.000.000 γυναίκες έχουν μολυνθεί.
 • Είναι πιο εύκολο να μολυνθεί μία γυναίκα από έναν οροθετικό άνδρα - φορέα, με τη σεξουαλική επαφή παρά το αντίστροφο.
 • Το AIDS δεν μεταδίδεται στις κοινωνικές επαφές (χειραψίες, συζητήσεις, συνεύρεση σε κλειστούς χώρους κ.λ.π.).
 • Το AIDS δεν μεταδίδεται από τις τουαλέτες, από το βήχα και το φτέρνισμα, από την κοινή χρήση πλυντηρίων, από έντομα, από ζώα, από την πισίνα ή τη θάλασσα.
 • Ο ιός του AIDS δεν ζει στον αέρα και στο νερό και καταστρέφεται εύκολα με κοινά απολυμαντικά (οινόπνευμα, αραιό διάλυμα χλωρίνης).
 • Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εάν έχει μολυνθεί με τον ιό του AIDS, κάνοντας το ειδικό τεστ αντισωμάτων στο αίμα. Το τεστ αυτό, ανιχνεύει τα αντισώματα που δημιουργούνται στον οργανισμό μετά τη μόλυνση και για να παραχθούν χρειάζεται να περάσουν 6-8 εβδομάδες. Ένα τεστ βιαστικό, από μη ειδικό εργαστήριο, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποτέλεσμα. Το τεστ γίνεται δωρεάν στα ειδικά κέντρα αναφοράς του AIDS και στα νοσοκομεία.

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουάριου 2002