Στις 27 Ιανουαρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της, για την αυστηροποίηση του πλαισίου των ελέγχων, για την έγκριση των αυτοκινήτων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόταση της Επιτροπής, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί, από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα προβλέπει περισσότερους ελέγχους και επιπλέον επιθεωρήσεις των αυτοκινήτων, που, ήδη, έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.
Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, σχολίασε:
"Τα σχέδια της Επιτροπής αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Η πρόταση να διενεργούνται ενδεικτικοί έλεγχοι, στα αυτοκίνητα, αποτελεί αναγκαιότητα και, εφόσον εφαρμοστεί, σωστά, θα προστατεύει, από παραπλανητικές πρακτικές και απάτες. Είναι βασικό να "σπάσει" ο κρίκος, που συνδέει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, με τις εθνικές αρχές και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Ελπίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα διασφαλίσουν αυτή τη θετική προοπτική.
Οι Ευρωπαϊκές Αρχές απέτυχαν να αποκαλύψουν τη συσκευή "απάτης" της Volkswagen και οι καταναλωτές, για χρόνια, άδικα, εμπιστεύονταν τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών αυτοκινήτων, για την κατανάλωση καυσίμων, από τα αυτοκίνητά τους.
Χωρίς δραστικές αλλαγές, στο σύστημα έγκρισης των επιβατικών αυτοκινήτων, το επόμενο σκάνδαλο, που θα αφορά τις εκπομπές ρύπων, βρίσκεται προ των πυλών."