Την περασμένη Παρασκευή, η Volkswagen εξήγησε πώς θα διαχειριστεί τα παράπονα των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που επηρεάστηκαν, από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων. Για πρώτη φορά, η Volkswagen έδωσε προσοχή, στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), να δώσει λύση, σε όλους τους Ευρωπαίους οδηγούς και να παρουσιάσει μέτρα και για τους Γερμανούς και για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την προσπάθεια να πληροφορήσει, καλύτερα, τους πελάτες της, την άρση περιορισμού, για τις ζημίες καθώς και πρωτοβουλίες να αποφευχθεί ο περιορισμός της κινητικότητας των οδηγών των αυτοκινήτων αυτών, όσο χρόνο θα διορθώνεται το όχημα.
Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, είπε:
«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Volkswagen, τελικά, πρότεινε μέτρα, για όλους τους καταναλωτές, στην Ευρώπη. Όμως, αυτά τα μέτρα αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Η Volkswagen πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, αν θέλει να επανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό το σκάνδαλο επηρέασε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει λογική, στο γεγονός ότι η Volkswagen, διαχωρίζει τις αγορές, όταν πρόκειται για την αποζημίωση των καταναλωτών. Η Volkswagen δε μπορεί να εγγυηθεί ότι η διόρθωση των αυτοκινήτων δε θα αλλάξει την απόδοσή τους, ή την κατανάλωση καυσίμων. Η εταιρεία πρέπει να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι δεσμεύεται να αποζημιώσει, οικονομικά, τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, που επηρεάστηκαν, για οποιαδήποτε ζημιά, είτε αυτή αφορά επιπτώσεις, στην αξία των αυτοκινήτων και στην απόδοσή τους, είτε αφορά παραπλανητικές πρακτικές. Το σκάνδαλο Volkswagen δεν τελείωσε. Στην πραγματικότητα, μπαίνει στην πιο αποφασιστική του φάση».