Πριν από δύο μήνες, οι αρχές των Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι στα αυτοκίνητα του ομίλου VW  είχε εγκατασταθεί ένα λογισμικό, που εξαπατούσε τους ελέγχους για εκπομπές ρύπων, από τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Η VW αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι περισσότερα από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητά της είχαν επηρεαστεί, παγκοσμίως. Στις αρχές Νοεμβρίου, παραδέχτηκε, επιπλέον ότι 800.000 αυτοκίνητα είχαν λανθασμένα επίπεδα εκπομπών CO2.
H BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών) και οι οργανώσεις- μέλη της, όπως το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου αυτού, διαμαρτυρόμαστε γιατί οι καταναλωτές εξακολουθούν να παραμένουν με αναπάντητα ερωτήματα. Ακόμη και σήμερα, πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων που επηρεάστηκαν, από το λογισμικό της "απάτης", δε γνωρίζουν αν οι εθνικές αρχές του κράτους τους θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανικής Αρχής Οχημάτων (ΚΒΑ) και θα επιβάλλουν ανάκληση των αυτοκινήτων ή εάν θα λάβουν άλλα εναλλακτικά μέτρα και πότε. Επίσης, ακόμη δεν είναι γνωστό πως θα γίνει η διόρθωση των αυτοκινήτων και η αλλαγή των ρύπων,  ούτε εάν θα επηρεαστεί από τη διόρθωση η απόδοση των αυτοκινήτων.
 
Οι Ενώσεις Καταναλωτών της Ευρώπης ανησυχούμε πολύ, με τις δηλώσεις της VW, ότι θα εξαιρέσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, από τις αποζημιώσεις, που θα δώσει. Η εταιρία πρέπει να αναγνωρίσει ότι οφείλει αποζημίωση, στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, για τη ζημιά που τους προκάλεσε.
 
Η BEUC και τα μέλη της έχουμε, επανειλημμένα ζητήσει, από τη VW να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να αρχίσει έναν εποικοδομητικό διάλογο, μαζί μας.
Η Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Είμαστε απογοητευμένοι, με την έλλειψη πληροφόρησης, από τον Όμιλο VW, που αφορά το σκάνδαλο με τις συσκευές "απάτης". Οι καταναλωτές δικαιούνται πλήρη και ξεκάθαρη πληροφόρηση για το τι μέτρα θα λάβει η VW, για την επιδιόρθωση του προβλήματος που δημιούργησε.  Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν είναι καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας. Είναι απαράδεκτο να θέλει η εταιρία να αποζημιώσει μόνον τους πελάτες της, στις Η.Π.Α. Όλες οι ζημίες, είτε αφορούν τη μείωση της αξίας του οχήματος, είτε τη μείωση της απόδοσης του οχήματος, είτε τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, είτε οποιαδήποτε άλλο πρόβλημα, που προκλήθηκε, από τις παραπλανητικές πρακτικές του Ομίλου VW, πρέπει μα αποζημιωθούν. Τα μέλη της BEUC, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργάζονται, στενά, και αξιολογούν όλες τις επιλογές, που θα διασφαλίσουν, στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, που επηρεάστηκα, απόλυτη προστασία. Πολλά βασικά ερωτήματα, παραμένουν, ακόμα, αναπάντητα, έτσι περιμένουμε τις Εθνικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορήσουν τους πολίτες, για το τι μέτρα προτίθενται να λάβουν και για τους τρόπους, με τους οποίους θα πιέσουν την εταιρία να αναλάβει τις ευθύνες της. η αποκάλυψη ότι η VW ανακοίνωσε λάθος στοιχεία, για τις εκπομπές CO2 και για την κατανάλωση καυσίμων, για 800.000 αυτοκίνητα, θέτει μεγαλύτερο βάρος και πίεση, στους ώμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών, να θεσμοθετήσουν, άμεσα, πιο αυστηρά πρότυπα ελέγχου, με αξιόπιστες μεθόδους και εποπτικά μέτρα".