Σκέψεις για τα τρόφιμα Πολιτική για τη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία

Ομιλία του κ. David Byrne, Επιτρόπου για την Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών, στο Συνέδριο για τα Παιδιά και τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στις 8 Ιουλίου 2003
"Κυρίες και Κύριοι,
Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω, ειλικρινά, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας Καταναλωτών, Διατροφής και Γεωργίας, και συγκεκριμένα, την Renate Kunast, για την έξοχη και επίκαιρη πρωτοβουλία να διοργανώσει το σημερινό συνέδριο.

Τα στατιστικά, που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση της Ομοσπονδίας Καταναλωτών (VZBV) της Γερμανίας, για την παιδική διατροφή και υγεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των παιδιών, που πάσχουν από παχυσαρκία.

Αλλά, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα, που αντιμετωπίζει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη και πέρα από τα σύνορά μας. Διαρκώς, αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων, που πάσχουν από ασθένειες, που σχετίζονται με τη διατροφή. Και οι κίνδυνοι αυτοί απειλούν όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Η ευρωπαϊκή περιφερειακή επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας εκτιμά ότι το 20% - 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη, είναι υπέρβαροι. Ισχυρίζονται ότι η ανεπαρκής διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% των θανάτων και, δυστυχώς, τα επόμενα 20 χρόνια, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια.

Στη σημερινή μου ομιλία, θα πω λίγα λόγια για την "αιτία και το αποτέλεσμα". Έπειτα θα επικεντρωθώ σε τρεις βασικούς άξονες: ενημέρωση, εκπαίδευση και υπευθυνότητα.

Αλλά, πριν προχωρήσω, επιτρέψτε μου να κάνω μια αρχική παρατήρηση.

Το θέμα της παχυσαρκίας έχει μείνει στην σκιά, για πάρα πολύ καιρό. Ομολογουμένως, είναι ένα λεπτό ζήτημα και, φυσικά, θα πρέπει να φροντίσουμε να μη στιγματίσουμε κανένα, που πάσχει από αυτή την ασθένεια.

Υπάρχουν, όμως, ενθαρρυντικά σημάδια. Η παχυσαρκία, ως πρόβλημα, αρχίζει να απασχολεί και την πολιτική και την κοινωνία. Πραγματικά, αυτό το συνέδριο είναι μια πραγματική και ορατή αναγνώριση της ανάγκης να βρούμε επιτυχείς λύσεις.

Η συνεχώς αυξανόμενη προσοχή, που δίνουμε στην παχυσαρκία, είναι τα καλά νέα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχύσουμε τη συνειδητοποίηση του προβλήματος και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας "να χτίσουμε" ένα πιο υγιές μέλλον, για όλους. Η νομοθεσία μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία. Είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να αναφερθούμε, άμεσα, στο θέμα της διατροφής.

Αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση, η αυξανόμενη παχυσαρκία θα απομυζήσει δημόσιους πόρους, στο μέλλον. Τα έξοδα για τη δημόσια υγεία θα διογκωθούν, τρομακτικά, ενώ οι επιπτώσεις στην κοινωνία θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Αλλά, πέρα και πάνω από τους οικονομικούς λόγους, έχουμε καθήκον να δράσουμε, σκεπτόμενοι το προσωπικό μαρτύριο που επιβάλει η παχυσαρκία στη ζωή των ανθρώπων.

Οι κοινωνικές συνέπειες είναι, ιδιαιτέρως, εμφανείς μεταξύ των παιδιών. Τα παιδιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να γίνουν, σκληρά στις κοινωνικές σχέσεις τους. Και όπως δείχνει η έκθεση της VZBV, τα παιδιά, που πάσχουν από παχυσαρκία, γίνονται, συχνότατα, θύματα κοροϊδίας ή τους προσάπτονται διάφορα προσβλητικά "παρατσούκλια". Αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν, στα παχύσαρκα παιδιά, το αίσθημα της απομόνωσης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, επιτείνοντας, έτσι, το πρόβλημα.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Γνωρίζουμε ότι οι παράγοντες, που επηρεάζουν την παχυσαρκία, είναι πολύπλοκοι. Περιλαμβάνουν γενετικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς, φυσικά και το διαιτολόγιο και τον τρόπο ζωής μας.

Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι η απόκτηση υπερβολικού βάρους και, γενικά, η παχυσαρκία ξεκινούν από μια ανισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες, που καταναλώνουμε και στην ενέργεια, που ξοδεύουμε. Η επίτευξη σταθερού και "υγιούς" βάρους είναι, στην ουσία, ένα στοίχημα για το πώς θα επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία.

Είναι ξεκάθαρο, ότι, για κάποιους ανθρώπους, μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας, η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται. Παρόλο που, τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται ότι η λαμβανόμενη ενέργεια, στην καθημερινή μας ζωή, τείνει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο, η εισαγωγή "καυσίμου" στον οργανισμό μας, συνεχίζει ακόμα να ξεπερνά το αναγκαίο ποσό ενέργειας, που αυτός χρειάζεται για να λειτουργεί. Αν παρατηρήσουμε, προσεκτικά, πώς έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας, με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η τάση μπορεί, εύκολα, να εξηγηθεί.

Υπάρχει, σήμερα, μια τάση απομάκρυνσης από το να ετοιμάζουμε γεύματα, στο σπίτι. Σε αντίθεση, προτιμούμε να αγοράζουμε, από έξω, έτοιμα μικρογεύματα. Αυτό συντελεί στο να μην μπορούμε να διατηρήσουμε τη διατροφική μας ισορροπία.

Η βιομηχανία τροφίμων, σήμερα, παρέχει τη βάση για τη δίαιτά μας και φροντίζει για τις διάφορες ανάγκες μας, ως προς τη γεύση, τη διατροφή, την ποικιλία και την ευκολία μας. Ενώ, τα έτοιμα φαγητά αποτελούν ένα σημαντικό και, συχνά, μεγάλο τμήμα του καθημερινού διαιτολογίου μας, οι Καταναλωτές μπορεί να μη γνωρίζουμε ότι, στις τροφές που επιλέγουμε, παρέχονται "κρυμμένα λίπη", ζάχαρη ή αλάτι. Και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που προσφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, για την υγεία μας, είναι, επίσης, συχνά, ανεπαρκής.

Από την πλευρά της ζήτησης, η ζωή μας έχει γίνει λιγότερο ενεργητική από ό,τι ήταν, στο παρελθόν. Πόσοι από μας οδηγούμε ή παίρνουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να πάμε στη δουλειά μας, αντί να περπατήσουμε, ή παίρνουμε το ασανσέρ, αντί να πάμε από τις σκάλες;

Και πόσα παιδιά, σήμερα, προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, αντί να συμμετέχουν, ενεργά, σε κάποιο παιχνίδι; Η ενέργεια, που δαπανάται, όταν καθόμαστε μπροστά σε μια οθόνη ή σπρώχνουμε το "ποντίκι", είναι ελάχιστη, μπροστά σ' αυτήν, που καταναλώνεται, όταν κυνηγούμε μια μπάλα, σε ένα πάρκο ή πηγαίνουμε για κολύμπι.

Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά πώς μπορούμε να το λύσουμε; Εν συντομία, μπορούμε να προτρέψουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να υιοθετήσουν μια πλήρη ισορροπία, ανάμεσα στις τροφές και τα ποτά, που καταναλώνουν και την ενέργεια, που ξοδεύουν.

Ακούγεται πολύ απλό. Αλλά, για να φτάσουμε, σε αυτό το σημείο, απαιτείται τεράστια προσπάθεια. Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή. Το πρόβλημα θα πρέπει να ειδωθεί, από πολλές οπτικές γωνίες και απαιτεί ενεργή συνεργασία, από τα εμπλεκόμενα μέρη της κοινωνίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η βεβαιότητα ότι οι Καταναλωτές είναι εφοδιασμένοι με επαρκή, αξιόπιστη πληροφόρηση, πάνω στην οποία μπορούν να βασίζουν τις επιλογές τους, είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους, που επιδιώκω, από τη θέση μου, ως αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών.

Όσον αφορά το φαγητό και το ποτό, σκοπεύω να καταθέσω τρεις σημαντικές προτάσεις, για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο άμεσο μέλλον.

Οι λεπτομέρειες αυτών των προτάσεων δεν έχουν, ακόμη, συμφωνηθεί, επισήμως, αλλά μπορώ να σας δώσω μια "γεύση" του τι θα περιλαμβάνουν.

Η πρώτη πρόταση θα καλύπτει τη διατροφή και τους ισχυρισμούς υγείας. Θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την επόμενη εβδομάδα. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Καταναλωτές δεν παραπλανούνται και ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός υγείας ή διατροφικού οφέλους, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος.

Διατροφικοί ισχυρισμοί είναι αυτοί οι ισχυρισμοί, που δηλώνουν, προτείνουν ή υποδεικνύουν ότι ένα τρόφιμο έχει, ιδιαίτερες, διατροφικές ιδιότητες, χάρη στην ενεργειακή του αξία ή στα συστατικά, που περιέχει. Για παράδειγμα, "με βιταμίνη C", "υψηλό σε ενέργεια", ή "χωρίς λιπαρά".

Ισχυρισμοί υγείας είναι αυτοί οι ισχυρισμοί, που δηλώνουν, προτείνουν ή υποδεικνύουν μια σχέση ανάμεσα σε ένα τρόφιμο ή σε ένα συστατικό τροφίμου και στην υγεία. Για παράδειγμα, "το ασβέστιο δυναμώνει τα κόκαλα". Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί, επίσης, να αναφέρονται σε πρόληψη κάποιας ασθένειας, όπως, για παράδειγμα, "όλοι οι φυτικοί σπόροι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών".

Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι ισχυρισμοί θα πρέπει να επιβεβαιώνονται και να μη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, για τυχόν οφέλη, που θα προκύψουν, από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Για παράδειγμα ο ισχυρισμός "90% χωρίς λιπαρά" παρερμηνεύεται, συνήθως, σε "χαμηλό σε λιπαρά", καθώς ένα τρόφιμο με 10% λιπαρά, περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό λιπαρών, ώστε να κάνει κακό στον οργανισμό. Σκοπεύουμε να επιμείνουμε στην ακριβή αναγραφή των συστατικών, που παρέχονται και όχι στην αναγραφή των συστατικών, που ένα τρόφιμο δεν περιέχει.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την εναρμόνιση των νομοθετικών μέτρων, για την ενδυνάμωση των τροφίμων, με βιταμίνες και μέταλλα, για παράδειγμα. Τα νομοθετικά μέτρα, που ισχύουν, σήμερα, ποικίλλουν, στα κράτη-μέλη. Συζητούμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, θα απαγορεύει σε τρόφιμα, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να φέρουν ισχυρισμούς υγείας" ή "διατροφικούς ισχυρισμούς". Οι προϋποθέσεις μπορούν να περιλαμβάνουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε κορεσμένα ή ακόρεστα οξέα, ζάχαρη και αλάτι.

Αυτό, όμως, δεν θα συνέβαλλε στην ταξινόμηση των φαγητών σε "καλά" ή "κακά". Κανένα προϊόν δε θα μπορούσε να αποκλειστεί, από την αγορά, κανένα προϊόν δε θα μπορούσε να έχει αρνητική σήμανση. Προϊόντα, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία (λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη), δε θα μπορούν να φέρουν κανένα ισχυρισμό. Έτσι, αποφεύγεται η προώθησή τους στην αγορά σαν "καλές" τροφές, πράγμα το οποίο δεν είναι.

Για την καλή προστασία των Καταναλωτών, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι Καταναλωτές δεν παραπλανούνται από τη χρήση ισχυρισμών, για τη συνεισφορά ενός συγκεκριμένου τροφίμου, σ' ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Μια παρόμοια προσέγγιση στο θέμα, έγινε, πριν μια δεκαετία περίπου, στις Η.Π.Α., όπου τρόφιμα με αλάτι ή λιπαρά σε υψηλότερα ποσοστά από αυτά που όρισε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά, ως "υγιή" τρόφιμα. Δεν προτείνω τα γλυκά ή τα πατατάκια, για παράδειγμα, να αποφεύγονται εντελώς, αλλά, να αποτελούν μικρό μέρος της διατροφής μας. Πρέπει να απαγορευθεί στις Βιομηχανίες τροφίμων να προωθούν, στην αγορά τέτοια τρόφιμα, χρησιμοποιώντας διατροφικούς ισχυρισμούς ή ισχυρισμούς υγείας.

Μια τέτοια προσέγγιση, βασίζεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Φεβρουάριος 2003), με θέμα "Δίαιτα, Διατροφή και Πρόληψη των Χρόνιων Παθήσεων". Ο Π.Ο.Υ., προτείνει να μειώσουμε τη λήψη συγκεκριμένων συστατικών. Αυτή η νέα προσέγγιση θα αποτελέσει το κλειδί της νέας πολιτικής, για τη διατροφή, την οποία θα προτείνω, με σκοπό να ανταποκριθούμε, θετικά, στη φοβερή πρόκληση των χρόνιων παθήσεων, που συνδέονται με τη διατροφή. Η αναμόρφωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω στο θέμα της σήμανσης, θα αποτελέσει έναν άλλο βασικό άξονα αυτής της πολιτικής.

Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την παρούσα νομοθεσία μας, ώστε να διευκολύνει τους Καταναλωτές να καταλαβαίνουν τη σήμανση των τροφίμων και να επιλέγουν ισορροπημένες δίαιτες. Ένα σημείο, που δεν αποφασίσθηκε, ακόμα, είναι αν θα πρέπει η σήμανση των τροφίμων να είναι υποχρεωτική, έτσι ώστε οι Καταναλωτές να βρίσκουν την ίδια πληροφορία, με το ίδιο σχήμα, στην πλειοψηφία των τροφίμων, που επιλέγουν. Η πιθανή εισαγωγή της υποχρεωτικής σήμανσης των τροφίμων θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει αξιόλογη ευκαιρία για την εκπαίδευση των Καταναλωτών, ώστε να κατανοούν και να χρησιμοποιούν την πληροφόρηση που περιέχεται στην ετικέτα των τροφίμων, ώστε να επιλέγουν υγιεινές δίαιτες.

Αν όλα αυτά τα μέτρα, ληφθούν, θα γίνει μια συνολική αναμόρφωση της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη σήμανση των τροφίμων, ώστε οι Καταναλωτές, να κάνουν "πληροφορημένες" επιλογές των ειδών, που θα αγοράσουν.

Όμως, ενώ η πληροφόρηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε αλλαγή της διαιτητικής συμπεριφοράς μας. Οι εκθέσεις του Eurodiet, του Π.Ο.Υ., καθώς και άλλων ειδικών σε θέματα υγιεινής διατροφής, επισημαίνουν την ανάγκη χάραξης συντονισμένων στρατηγικών, που θα αναφέρονται σε όλους τους τομείς και σε όλες τις ομάδες πληθυσμού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι προσπάθειές μας να πληροφορήσουμε πρέπει να εναρμονιστούν με κάποια εκπαιδευτικά μέτρα, ώστε να βοηθήσουμε τους μεμονωμένους πολίτες να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες, που περιέχονται στη σήμανση των τροφίμων, ώστε να ικανοποιούν, καλύτερα, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Πρέπει να βρούμε κίνητρα για να προωθήσουμε όχι μόνο τη θετική αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, αλλά επίσης, να στρέψουμε τους Καταναλωτές, προς τη σωματική άσκηση.

Η ενεργή συμμετοχή ενός ευρέως φάσματος εμπλεκομένων μερών έχει μεγάλη σημασία, για τη δημιουργία κατανοητών μηνυμάτων, που θα ενθαρρύνουν τη θετική αλλαγή συμπεριφορών.

Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την υγεία, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου αυτού του χρόνου, παρέχει το πλαίσιο και τα μέσα για να προχωρήσουμε σημαντικά στον τομέα της διατροφής και της υγείας.

Η ίδρυση ενός Δικτύου, για τη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση, ανοίγει το δρόμο, για την ανάπτυξη περισσότερων συναφών στρατηγικών, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Επίσης, διευκολύνει τη διάχυση των καλύτερων ιδεών και πρακτικών, σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τη διατροφική συμπεριφορά των Καταναλωτών, πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι τρώνε οι άνθρωποι και πως αλλάζουν τα διαιτητικά πρότυπα. Αυτό θα μας διευκόλυνε να καταστρώσουμε σχέδια δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των επιμέρους ομάδων πληθυσμού, όπως των νέων ή των ηλικιωμένων. Η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων, που σχετίζονται με τη διατροφή, συνεχίζονται μέσω του προγράμματος DAFNE.

Πρέπει, επίσης, να αναφέρω το πρόγραμμα, για την Προώθηση της Υγείας στα σχολεία, το οποίο στηρίζεται συλλογικά, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα αυτό προσπαθεί ενσταλάξει στη συνείδηση των παιδιών, που πηγαίνουν σχολείο, υγιείς διατροφικές συνήθειες και υγιείς τρόπους ζωής.

ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
Πριν τελειώσω την ομιλία μου, θέλω να θίξω την ευθύνη, που αναλαμβάνουμε, προωθώντας τις αλλαγές στις διατροφικές συμπεριφορές.

Πρώτα, οι Κυβερνήσεις και η Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να διασφαλίσουν ότι η υγεία και η διατροφή αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό, φυσικά, περιλαμβάνει την προώθηση των υγιεινών διατροφικών συνήθειών και της σωματικής άσκησης.

Επίσης, αυτό περιλαμβάνει τη βεβαιότητα ότι θετικά και αξιόπιστα μηνύματα έχουν μεταδοθεί, στα παιδιά, μέσω των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης. Πρέπει να αναρωτηθούμε: "Είναι σωστό τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση σε σνακς ή σε ποτά με πολύ ζάχαρη, αντί σε φρούτα, στα σχολικά κυλικεία;"

Η εκπαίδευση πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν, καλύτερα, την τροφή τους και να εκτιμήσουν την ποικιλία των τροφίμων, ώστε να επιλέξουν πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες. Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι θα πρέπει να μεταδίδουν, με τρόπο σαφή και αντιληπτό, τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και να ενθαρρύνουν μια υγιή σωματική εικόνα, στα παιδιά και στους έφηβους.

Δεύτερον, η βιομηχανία τροφίμων φέρει την ευθύνη, να διασφαλίσει ότι οι υγιεινές επιλογές είναι και εύκολες επιλογές, για τους Καταναλωτές. Σ' αυτό το σημείο αναφέρθηκε ο κ. Brundtland του Π.Ο.Υ., κυρίως όσον αφορά τα παιδιά.

Η επιστήμη απέδειξε την ανάγκη της μείωσης των λιπαρών, της ζάχαρης και του αλατιού, στο καθημερινό διαιτολόγιό μας, ενώ όλοι μας ευχόμαστε την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να ανταποκριθεί σ' αυτήν την πρόκληση, προωθώντας τρόφιμα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των Καταναλωτών, ως προς τη γεύση και την ευκολία. Καλωσορίζουμε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της βιομηχανίας να προωθήσουν πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, περιορίζοντας π.χ. το μέγεθος των μερίδων τους.

Δεδομένης της άμεσης επαφής της βιομηχανίας τροφίμων με τους Καταναλωτές, η βιομηχανία πρέπει να παίζει ένα μοναδικό και σημαντικό ρόλο: Να τονίζει, με ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο τρόπο, τη σπουδαιότητα της σωστής διατροφής, καθώς επίσης και τη συνεισφορά των ειδικών τροφών. Ο Π.Ο.Υ. έχει εμπλακεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, με την βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, για αυτά τα σημαντικά ζητήματα υγείας.

Η Βιομηχανία Τροφίμων πρέπει , επίσης, να εμπλακεί στην προώθηση των τροφίμων στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία των διαφημίσεων έχει αναγνωρίσει και εξερευνήσει τη δύναμη να προωθούνται στην αγορά γνωστές "μάρκες" και "εικόνες", αντί για προϊόντα. Αυτή η πρακτική συνδέει ένα προϊόν, με έναν τρόπο ζωής.

Η χρησιμοποίηση των αθλητικών αστέρων, για παράδειγμα, για να προωθηθούν στην αγορά τρόφιμα με πολλή ζάχαρη ή πολλά λιπαρά ή πολύ αλάτι, μπορεί να δημιουργήσει, ειδικά στα παιδιά, μια παραπλανητική εντύπωση, για τα αποτελέσματα που η συγκεκριμένη τροφή θα μπορούσε να έχει.

Πρέπει να προσθέσω ότι, πρόσφατα, πρότεινα μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία θα καλύπτει την απαγόρευση συγκεκριμένων επιθετικών πρακτικών.

Αυτή περιλαμβάνει: "Τη διαφήμιση προς τα παιδιά, με τρόπο που να προεξοφλείται το γεγονός ότι η αποδοχή τους από τους συμμαθητές τους εξαρτάται από το αν οι γονείς τους, τους αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν". Η διαφήμιση, προς τα παιδιά, πρέπει να είναι υπεύθυνη και να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο, που ένα μέσο παιδί θα ανταποκρινόταν.

Και, τελικά, ας μιλήσουμε για την προσωπική ευθύνη του Καταναλωτή. Ακόμα και αν όλα τα μέτρα, που ανέφερα, σήμερα, εφαρμοσθούν, η επιτυχία εξαρτάται, από τη θετική ανταπόκριση των πολιτών. Ακόμα και αν οι Aρχές πληροφορούν, επιμορφώνουν και καταδεικνύουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, της φυσικής άσκησης και του ελέγχου του σωματικού βάρους, η τελική ευθύνη, για την προσωπική στάση, βαρύνει το άτομο. Επίσης, οι γονείς πρέπει να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης, για τις συνήθειες, που αφορούν τη δίαιτα και την άσκηση των παιδιών τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Κυρίες και κύριοι,
Έχω καλύψει πολλά θέματα, σε λίγο χρόνο. Για να ολοκληρώσω την ομιλία μου, πρέπει να θέσω ένα ερώτημα: "Υπάρχει λύση;". Διαβλέπω κάποια απογοητευτική απάντηση, στην ερώτηση αυτή. Χωρίς να θέλω να σας προκαταβάλω, πιστεύω, ακράδαντα, ότι, συλλογικά, μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες, εάν συντονιστούν και υποστηριχθούν, σωστά, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βοηθήσουν, αρχικά, να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ασθενειών, που σχετίζονται με τη διατροφή και αργότερα να αντιστραφεί η υπάρχουσα τάση.

Σας ευχαριστώ.