Καταστήματα STOCK ή OUTLET

ca_105.jpgΣύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα, που διαθέτουν «στοκ» εμπορεύματα, δηλαδή παλιά ή ελαττωματικά εμπορεύματα, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν εκπτώσεις.

Το Φεβρουάριο του 2007, ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (Σ.Ε.Ε.), τη διακοπή διαφημίσεως εμπορικού κέντρου «OUTLET», που διέθετε εμπορεύματα «στοκ» και το οποίο, στη διαφήμισή του, ισχυριζόταν ότι ήταν «Εκπτωτικό Εμπορικό Κέντρο».

Το Σ.Ε.Ε. μας απέστειλε την απάντηση της εταιρίας, η οποία ερμήνευε, αυθαίρετα, τη νομοθεσία και αρνούνταν τη διακοπή της διαφήμισης. Επανήλθαμε, στο Σ.Ε.Ε., εμμένοντας στη διακοπή της διαφήμισης και αποστέλλοντας και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως τη διαφημιστική καταχώρηση της εταιρίας, σε εφημερίδα, όπου, πουθενά, δεν αναφερόταν ότι τα εμπορεύματα είναι «στοκ» και όπου η επιχείρηση συνέχιζε να ισχυρίζεται ότι είναι εκπτωτικό κέντρο. Το Σ.Ε.Ε. απέστειλε την καταγγελία μας, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στις 12 Μαρτίου 2007.

Στις 24 Απριλίου 2008, λάβαμε απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ότι «τα καταστήματα αυτά δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν εκπτώσεις και διαθέτουν είδη ελαττωματικά, περασμένης σεζόν, παλαιάς μόδας αποθέματα κ.λπ. πράγμα το οποίο είναι γνωστό στο καταναλωτικό κοινό που απευθύνεται σ’ αυτά». Η υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης απέφυγε να απαντήσει, επί της ουσίας του νόμου.

Στις 9 Μαΐου 2008, με επιστολή μας, απαιτήσαμε απάντηση, συγκεκριμένη και ξεκάθαρη, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τονίζοντας ότι δεν είναι «γνωστό», αλλά, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να γνωστοποιείται στους Καταναλωτές, από τα καταστήματα OUTLET ότι πωλούν «στοκ» εμπορεύματα.

Τον Αύγουστο 2008, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου μας παρέπεμψε, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, για έλεγχο της επιχείρησης, έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας μας, στις 20 Αυγούστου 2008, ότι δεν έχουν ασχοληθεί, με το θέμα. Ζητήσαμε, από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, να ελέγξει την επιχείρηση και φυσικά, η Νομαρχία, κατά τη γνωστή, προσφιλή της τακτική, συνέταξε μια έκθεση «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και μας «συμβούλεψε» να στραφούμε, δικαστικά, κατά του καταστήματος.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, όμως, και προς τιμή του κ. Γ. Βλάχου, Υφυπουργού Ανάπτυξης, εξέδωσε την Α4-415/20.3.2008 απόφαση, με την οποία επισημαίνεται και πάλι, ότι: «τα καταστήματα STOCK και OUTLET, για να μην παραπλανάται το καταναλωτικό κοινό, είναι υποχρεωμένα όπως, σε κάθε πραγματοποιούμενη διαφήμισή τους, επισημαίνουν ότι τα είδη που διαθέτουν είναι παλαιά αποθέματα, ή ελαττωματικά κατά περίπτωση» και, παράλληλα, δίνονται πιο συγκεκριμένες οδηγίες, για το ποια στοιχεία πρέπει να αναγράφονται, στις πινακίδες των καταστημάτων αυτών.

Μία ακόμη νίκη του ΚΕ.Π.ΚΑ., που χωρίς δικαστικούς μακροχρόνιους αγώνες, μόνο με την επιμονή και την κινηματική λογική, έφερε αποτελέσματα, για την προστασία όχι μόνο των καταναλωτών, αλλά και των υπόλοιπων επιχειρήσεων, από παραπληκτικές πρακτικές αυτών των καταστημάτων.

Καταναλωτικά Βήματα Ιούλιος - Αύγουστος 2008