Ασφαλισμένοι... Ανασφάλιστοι...Το "θράσος" δεν έχει όρια...

Σήμερα, προσπαθούμε να σταχυολογήσουμε μερικές, από τις καταγγελίες, που έχουν κατατεθεί, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για τις ασφαλιστικές εταιρείες:

   1. Συμβόλαιο, που ασφάλιζε σπίτι κατά πλημμύρας, στην πρώτη του σελίδα, σε επόμενη σελίδα εξαιρούσε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πλημμύρας. Ο Καταναλωτής θα αποζημιωνόταν, μόνο σε περίπτωση παλιρροϊκού κύματος, αν και το σπίτι βρισκόταν σε βουνό. Αυτό είναι ένα μόνον ακραίο παράδειγμα.
   2. Οι ασφαλιστικές αρνούνται να καταβάλλουν, στους ασφαλισμένους, το πραγματικό κόστος, για την επισκευή των αυτοκινήτων τους, μετά από ατύχημα. Επικαλούνται την παλαιότητα του οχήματος και επιβάλλουν αυθαίρετα ποσοστά μείωσης της αποζημίωσης. Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία της αναγκαστικής έκπτωσης δεν προβλέπεται, από κανένα νομικό πλαίσιο. Όσοι καταναλωτές κατήγγειλαν το συμβάν στο ΚΕ.Π.ΚΑ., δικαιώθηκαν. Η συλλογική δράση έχει αποτελέσματα θεαματικά και θετικά.
Σήμερα, προσπαθούμε να σταχυολογήσουμε μερικές, από τις καταγγελίες, που έχουν κατατεθεί, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για τις ασφαλιστικές εταιρείες:

   1. Συμβόλαιο, που ασφάλιζε σπίτι κατά πλημμύρας, στην πρώτη του σελίδα, σε επόμενη σελίδα εξαιρούσε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πλημμύρας. Ο Καταναλωτής θα αποζημιωνόταν, μόνο σε περίπτωση παλιρροϊκού κύματος, αν και το σπίτι βρισκόταν σε βουνό. Αυτό είναι ένα μόνον ακραίο παράδειγμα.
   2. Οι ασφαλιστικές αρνούνται να καταβάλλουν, στους ασφαλισμένους, το πραγματικό κόστος, για την επισκευή των αυτοκινήτων τους, μετά από ατύχημα. Επικαλούνται την παλαιότητα του οχήματος και επιβάλλουν αυθαίρετα ποσοστά μείωσης της αποζημίωσης. Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία της αναγκαστικής έκπτωσης δεν προβλέπεται, από κανένα νομικό πλαίσιο. Όσοι καταναλωτές κατήγγειλαν το συμβάν στο ΚΕ.Π.ΚΑ., δικαιώθηκαν. Η συλλογική δράση έχει αποτελέσματα θεαματικά και θετικά.
   3. Καταναλωτής, για να πάρει προσωπικό δάνειο 15.000 ευρώ, υποχρεώθηκε να συνάψει ασφάλεια ζωής, διάρκειας δέκα ετών, για την οποία πλήρωνε 600 ευρώ το χρόνο παρόλο, που είχε άλλη ασφάλεια ζωής. Μετά από πολλές ενέργειες του ΚΕ.Π.ΚΑ., ο Καταναλωτής, τελικά, απαλλάχτηκε, από το ασφαλιστήριο, αλλά πλήρωσε 600 ευρώ, το ασφάλιστρο του πρώτου έτους, γιατί η Τράπεζα "είχε φροντίσει" να μη μπορεί η σύμβαση του δανείου να συσχετιστεί με τη σύμβαση του ασφαλιστηρίου. Στη σύμβαση του δανείου, φυσικά, δεν υπήρχε, πουθενά, ο όρος ότι είναι υποχρεωτική η σύναψη ασφαλιστηρίου ζωής.

      Οι Τράπεζες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, "υποχρεώνουν" τους Καταναλωτές, που ζητούν στεγαστικό δάνειο, να υπογράψουν, εκτός από τη σύμβαση ασφάλισης του ακινήτου και σύμβαση ασφάλισης ζωής. Από τις παραπάνω ενέργειες, φαίνεται ότι οι Τράπεζες έχουν μεταβληθεί σε ασφαλιστικά "μαγαζάκια".
   4. Καταναλωτής ασφάλισε, με μικτή ασφάλιση, το καινούριο του αυτοκίνητο. Ενάμισι χρόνο μετά, σε τροχαίο ατύχημα, το αυτοκίνητο καταστράφηκε, ολοσχερώς. Η εταιρία, λόγω παλαιότητας του αυτοκινήτου, μείωσε το ποσό της αποζημίωσης κατά 29% περίπου, σε σχέση με το ποσό της ασφάλισης, για το οποίο ο Καταναλωτής, όλο το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πλήρωνε ασφάλιστρα. Η εταιρία, ποτέ, δεν τον ενημέρωσε ότι είχε δικαίωμα να μειώσει το ασφαλιζόμενο ποσό και κατά συνέπεια και το ασφάλιστρο, ανάλογα, με το ύψος της αποζημίωσης. Στις παρεμβάσεις του ΚΕ.Π.ΚΑ. η ασφαλιστική απαντούσε με εξώδικες διαμαρτυρίες - προσκλήσεις - δηλώσεις, εγκαλώντας μας, γιατί πήραμε θέση, υπέρ του Καταναλωτή. Μετά από αλλεπάλληλες και μακροχρόνιες προσπάθειες του ΚΕ.Π.ΚΑ. και πιέσεις, προς την ασφαλιστική, να επιλύσει το πρόβλημα του Καταναλωτή, η εταιρία ακλόνητη στην άρνηση της και υλοποιώντας τις επανειλημμένες προφορικές απειλές της, κατέθεσε μήνυση, κατά του Προέδρου του ΚΕ.Π.ΚΑ. και Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών κ. Ν. Τσεμπερλίδη και του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ.
   5. Καταναλώτρια υπέγραψε ασφαλιστήριο ζωής, το οποίο κάλυπτε το 100% των εξόδων της, σε περίπτωση νοσηλείας της, σε νοσοκομείο ή κλινική, εφόσον η νοσηλεία γινόταν 4 χρόνια, μετά την έναρξη της ασφάλισης. 11 χρόνια, μετά την έναρξη της ασφάλισης, η Καταναλώτρια έγινε μητέρα. Παρουσίασε, στην ασφαλιστική της, τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά η ασφαλιστική είχε άλλη άποψη. "Ο μαιευτήρας ήταν πολύ ακριβός. Έπρεπε να εισπράξει 400 ευρώ λιγότερα". Σύμφωνα με την άποψη της ασφαλιστικής, η αμοιβή του μαιευτήρα ήταν αντίθετη, με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη!!!
   6. Καταναλωτής ασφάλισε τον επαγγελματικό του χώρο, για πλημμύρα. Στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλονίκης, το κατάστημά του πλημμύρισε. Ο Καταναλωτής ζήτησε, από αρχιτέκτονα - μηχανικό να του κάνει μια εκτίμηση των ζημιών, την οποία κατέθεσε, στην ασφαλιστική, για να του εγκρίνει το ποσό της αποζημίωσης, το οποίο ανερχόταν, σε 4.300 ευρώ. Η ασφαλιστική του απάντησε, προφορικά, ότι εγκρίνει 600 ευρώ. Αμέσως, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., η ασφαλιστική έκανε δική της πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία οι ζημιές ανέρχονταν, στο ποσό των 2.575 ευρώ. Η ασφαλιστική, με βάση την εκτίμηση αυτή, πρόσφερε 2.500 ευρώ, στον Καταναλωτή. Η επόμενη παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. ανέβασε το ποσό της αποζημίωσης στα 3.200 ευρώ. Δηλαδή, ζήτω το "παζάρι" και η πίεση.
   7. Αν κάποιος Καταναλωτής, μεμονωμένα, αρνηθεί να εισπράξει μειωμένη αποζημίωση, για οποιοδήποτε ασφαλιστήριο, οι ασφαλιστικές απαντούν: "Πηγαίνετε, στα δικαστήρια". Πιστεύουμε ότι αυτή η προτροπή αποτελεί εκβιασμό. Ποιος Καταναλωτής θα προσφύγει, στα δικαστήρια, για να πληρώνει αμοιβές δικηγόρων, να αντιμετωπίζει τα ισχυρά νομικά τμήματα των ασφαλιστικών, να περιμένει, χρόνια, για να εκδικασθεί η υπόθεσή του και να χάνει "μεροκάματα", από την εργασία του; Σχεδόν κανείς, μόνος του.
   8. Κάθε χρόνο, οι ασφαλιστικές εταιρείες, σχεδόν όλες μαζί, αποφασίζουν μονομερώς και ανακοινώνουν αυξήσεις ασφαλίστρων, περίπου κατά τα ίδια ποσοστά. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κλάδος των αυτοκινήτων είναι ένας κλάδος όπου η ασφάλιση επιβάλλεται από το νόμο, επομένως οι εταιρείες έχουν έτοιμα πελατολόγια. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει ζητήσει, από την Κυβέρνηση, να θεωρείται αυτό το είδος ασφάλισης, υπηρεσία "κοινωνικού ενδιαφέροντος". Η πολιτεία έχει ευθύνη και δικαίωμα να παρεμβαίνει, στη διαμόρφωση των τιμών των ασφαλίστρων αυτοκινήτων, επιβάλλοντας τη διαφάνεια της κοστολόγησης, και μη επιτρέποντας κερδοσκοπικές πρακτικές. Παρά τις τσουχτερές τιμές, όταν χρειαστούμε την ασφαλιστική μας κάλυψη, για την οποία πληρώνουμε, τακτικότατα, εφευρίσκονται διάφορες δικαιολογίες, όπως παλαιότητα, κατασκευαστικές ανωμαλίες κ.λπ., ώστε ή να αποφευχθεί εντελώς η καταβολή αποζημίωσης ή να καταβληθεί μειωμένη, ή να καθυστερήσει η καταβολή της.
   9. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι ακατανόητα, για τον απλό Καταναλωτή, γεμάτα ψιλά γράμματα, τεράστιας έκτασης (πολυσέλιδα), με αλληλοαναιρούμενους όρους (π.χ. στις πρώτες σελίδες καλύπτουν διάφορους κινδύνους και σε παραρτήματά τους εξαιρούν την πλειοψηφία αυτών των κινδύνων).
  10. Η προσυμβατική ενημέρωση και πληροφόρηση (ενημέρωση πριν την υπογραφή του ασφαλιστηρίου), από τους ασφαλιστικούς πράκτορες είναι ελλιπής. Όταν δημιουργηθεί πρόβλημα, τα επιχειρήματα των ασφαλιστικών είναι ότι δεν ευθύνονται για παραλείψεις των πρακτόρων (μήπως αυτές δεν τους επέλεξαν για εκπροσώπους τους;) και ότι δόθηκε η επιστολή εναντίωσης στον Καταναλωτή, ας την χρησιμοποιούσε, μέσα στο χρονικό διάστημα, που είχε δικαίωμα να υπαναχωρήσει. Φυσικά, τα προβλήματα προκύπτουν όχι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, αλλά όταν χρειαστεί να αποζημιωθούμε.
  11. Υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα, στα ασφαλιστικά προϊόντα, που οδηγεί σε αδυναμία σύγκρισης των ομοειδών προϊόντων και στερεί ο δικαίωμα επιλογής, από τους Καταναλωτές.
  12. Το θεσμικό πλαίσιο, που καλύπτει τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι ελλειμματικό, κατακερματισμένο, πολύπλοκο και δυσνόητο. Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία συστάθηκε, με το Ν3229/2004, για να ερευνήσει, να κωδικοποιήσει και να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, εδώ και περίπου ένα χρόνο, δεν έχει παραχθεί κανένα αποτέλεσμα, όσον αφορά το σκοπό ύπαρξής της. Κατά τη γνώμη μας, αυτή η επιτροπή θα έπρεπε να απλοποιήσει το νομικό πλαίσιο και να το ομαδοποιήσει καθώς και να προχωρήσει, σε προτάσεις προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, για κάλυψη νομικών κενών.

Ας μην αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί η ασφαλιστική συνείδηση δεν είναι αναπτυγμένη, στην Ελλάδα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνει τους Καταναλωτές:

 • Δεν αποδεχόμαστε αυθαίρετες εκπτώσεις αποζημιώσεων.
 • Διεκδικούμε, γραπτά, μέσω των αρχών της Πολιτείας ή των Ενώσεων των Καταναλωτών, όπου είμαστε μέλη, το σύνολο της αποζημίωσης, για την επισκευή του οχήματος.
 • Κάθε χρόνο, μειώνουμε το ασφαλιζόμενο ποσό του αυτοκινήτου μας.
 • Κάθε χρόνο, "γλιτώνουμε" χρήματα, από το ασφάλιστρο.
 • Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε στις ασφαλιστικές να μας "φοβίζουν", με τα νομικά τους τμήματα και τα δικαστήρια.
 • Η σύναψη οποιασδήποτε ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτικός όρος, ούτε προϋπόθεση, για τη λήψη κάποιου δανείου Καταναλωτικής ή Στεγαστικής Πίστης.
 • Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι, με μια τέτοια κατάσταση, αρνούμαστε το δάνειο και πηγαίνουμε σε άλλη Τράπεζα.

Οι Καταναλωτές απαιτούμε:

 • Απλοποίηση, ομαδοποίηση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου
 • Ενσωμάτωση όλων των σχετικών δικαιωμάτων των Καταναλωτών στη νομοθεσία και κάλυψη με νέα νομοθεσία, άμεσα, όλων των κενών που υφίστανται
 • Πλήρη, σαφή κατανοητή πληροφόρηση, πριν την υπογραφή των συμβολαίων
 • Άμεση καταβολή ολόκληρου του ποσού των αποζημιώσεων

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καταγγέλλει:
Η κατάθεση μήνυσης, κατά του Προέδρου και του Δ.Σ., από ασφαλιστική εταιρία, αποτελεί ποινικοποίηση και προσπάθεια φίμωσης του Καταναλωτικού Κινήματος. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απαντά ότι δεν επιτρέπει σε κανένα, να απειλεί και να φιμώνει, με δικαστικές προσφυγές, μια ενεργή, εθελοντική, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες Ένωση Καταναλωτών, η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται, χωρίς καμία ιδιοτέλεια, για την προστασία των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των Καταναλωτών. Δεν έχει καταγραφεί, ποτέ μέχρι σήμερα, μια τέτοια απαράδεκτη, εκβιαστική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ούτε σε εθνικό επίπεδο αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ασφαλιστική αυτή θα λάβει τέτοια απάντηση, που δε θα τολμήσει, άλλη φορά, να ποινικοποιήσει το Καταναλωτικό Κίνημα.
 
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2006