Χρειάζονται αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας για τις πίσω θέσεις των αυτοκινήτων

tr_103.jpgΤα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων χρειάζεται να βελτιωθούν, για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των επιβατών, σύμφωνα με συστάσεις που έκανε η ANEC (Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την συνεργασία των Εκπροσώπων των Καταναλωτών σε θέματα τυποποίησης), όταν δημοσίευσε τα αποτελέσματα των "crash-test" που διεξήγαγε. Οι δοκιμές δείχνουν ότι τα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων είναι, σπάνια, αρκετά δυνατά ή ανθεκτικά, ώστε να αντέχουν πλήρως την πίεση από τις αποσκευές, που τοποθετούνται στο πορτ-παγκαζ ενός αυτοκινήτου και οι οποίες "πετάγονται" μπροστά, όταν το όχημα εμπλέκεται σε μια μετωπική σύγκρουση.

Ακόμα και όταν οι αποσκευές έχουν αρκετά λιγότερο βάρος ή όγκο από το μέγιστο όριο, το οποίο συνιστούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, μπορούν να σπρώξουν μπροστά τα πίσω καθίσματα, κατά τη διάρκεια μιας μετωπικής σύγκρουσης. Αυτό αποκαλύπτουν οι δοκιμές. Όταν οι αποσκευές πεταχτούν μπροστά, μπορούν να χτυπήσουν, να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή των επιβατών, που κάθονται στις μπροστινές θέσεις του αυτοκινήτου.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν σήμερα, στην Ε.Ε., για τα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων, βασίζονται στις προδιαγραφές που υποδεικνύονται από την Οικονομική Επιτροπή του Ο.Η.Ε., για την Ευρώπη. Αλλά οι δοκιμές της ANEC δείχνουν, ότι οι μέθοδοι τις οποίες εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκτίμησης του Νέου Αυτοκινήτου (EuroNCAP), είναι ανεπαρκείς. Το EuroNCAP έχει ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Ωστόσο αν και έχει διεξαγάγει δοκιμές μετωπικών συγκρούσεων, μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει διεξάγει προσομοίωση σύγκρουσης με αποσκευές. Στα "crash-tests", που διεξήχθησαν από την ANEC, χρησιμοποιήθηκαν αυτοκίνητα με χωριστά πτυσσόμενα πίσω καθίσματα και 4 μικρές βαλίτσες, που ζύγισαν συνολικά 90 κιλά και οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στο πορτ-παγκάζ.

Εφαρμόζοντας τις προδιαγραφές του EuroNCAP, για μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων, που κινούνταν με 64km ανά ώρα, βρέθηκε ότι οι σύνδεσμοι που κρατούν τα καθίσματα στη θέση τους, χαλάρωναν ή έσπαγαν. Η δοκιμή έδειξε ότι η ασφάλεια των επιβατών απειλήθηκε σοβαρά καθώς οι αποσκευές έσπρωξαν τα πίσω καθίσματα προς τα μπροστά, κατά τη σύγκρουση. Μάλιστα σε μια δοκιμή, οι αποσκευές πετάχτηκαν μπροστά στο θάλαμο των επιβατών και θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να απειλήσουν ακόμα και την ζωή των επιβαινόντων, ανεξάρτητα από το αν καθόταν στα μπροστά ή στα πίσω καθίσματα.

Η ANEC καλεί τις αρμόδιες επιτροπές του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., που είναι υπεύθυνες, για τη νομοθεσία, σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών των Ι.Χ. αυτοκινήτων, να εγγυηθούν, ότι τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, έχουν βελτιωθεί. Επιπλέον, η ομάδα συναρμολόγησης και τεχνικού ελέγχου του EuroNCAP θα πρέπει να μελετήσει τρόπους, ώστε για να επηρεάσει την αυτοκινητοβιομηχανία να βελτιώσει την ασφάλεια αυτού του μέρους του αυτοκινήτου.
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουαρίου 2004