Κυκλοφοριακή αγωγή. Μέρος Β

tr_177.jpgΗ ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο ήταν βαριά, σε αντίθεση με το γλυκό χειμωνιάτικο απόγευμα. Δεν μπορούσα να προσδιορίσω την αιτία. Ήταν οι κλήσεις και οι παρατηρήσεις του τροχονόμου ή ερωτήματα του γιου μου, που έπρεπε να απαντηθούν.

Η αρχική σκέψη να απορρίψω τις ευθύνες από πάνω μου, για να μη μειωθώ στα μάτια του γιου μου, εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Οι απαντήσεις μου θα πρέπει να διδάσκουν και η αυτοκριτική, που είναι σημαντικό στοιχείο της αυτοεκτίμησης, μπορεί να συμβάλει στη θετική διαμόρφωση του χαρακτήρα του γιου μου.

Η τραπεζαρία του σπιτιού μου ήταν ένας καλός χώρος για να λύσω τις απορίες και τα γιατί του μικρού, χρησιμοποιώντας και κάποια σχέδια στο χαρτί. Αρχίσαμε από το μεγάλο πρόβλημα του Parking.

"Άκου γιε μου…"

Η πόλη μας χτίστηκε πριν 40 περίπου χρόνια, χωρίς κάποιο σχέδιο και προοπτική για την μορφή που θα είχε τα επόμενα χρόνια. Στο κύκλο των εργολάβων αλλά και κάποιων πολιτικών της, κυριάρχησε η λογική του κέρδους και των συμφερόντων. Όσο πιο ψηλά ήταν τα κτίρια, όσο περισσότερο χώρο από ένα οικόπεδο χτίζανε, τόσο πιο πολύ ωφελούνταν ο εργολάβος και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

Έτσι στερήθηκαν οι επόμενες γενιές από ελεύθερους χώρους άθλησης και πράσινου, από χώρους στάθμευσης, από παιδικές χαρές, από υποδομές γενικά που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής.

Και βέβαια ο τρόπος που αναπτύχθηκε η χώρα μας, εντελώς συγκεντρωτικά, (δηλαδή μόνο οι μεγάλες πόλεις έδιναν στους κατοίκους τους την ευκαιρία να βρουν δουλειά), προκάλεσε το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πόλεις-τέρατα με τεράστιους πληθυσμούς που κάπου έπρεπε να στεγασθούν και έτσι η κατάσταση συνεχώς επιδεινωνονότανε.

Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου της τελευταίας εικοσαετίας έφερε έντονα στο προσκήνιο τα προβλήματα των σύγχρονων αναγκών των πολιτών. Το αυτοκίνητο (μια σύγχρονη ανάγκη) μπήκε στη ζωή μας για να καλύψει τις απαιτήσεις μετακίνησης και όχι μόνο.

Η έλλειψη όμως χώρων στάθμευσης αναγόρευσε το πρόβλημα ως κυρίαρχο στην πόλη μας. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης. Οι πεζοί έχουν εκτοπισθεί από τα πεζοδρόμια που καλύπτουν πλέον τις ανάγκες στάθμευσης των αυτοκινήτων και των μοτοποδηλάτων.

Η ανοχή των οργάνων που απασχολούνται και πρέπει να επιβάλλουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) οδήγησε όλους εμάς να κάνουμε την παραβίαση του νόμου (γιατί Κ.Ο.Κ. ίσον νόμοι) καθημερινή μας συνήθεια και πρακτική.

Η συνολική λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος είναι υπόθεση όλων μας, αλλά κυρίως της πολιτείας. Αφορά πρώτον την σχεδίαση- υλοποίηση χώρων στάθμευσης και περιοχές-κατοικιών και εμπορικών κέντρων. Τη χρήση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και τη χρήση ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων. Και αυτό στην όμορφη πόλη μας, που οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη χρήση τους σχεδόν δέκα μήνες το χρόνο, θα έλυνε ένα μέρος του προβλήματος.

Η χρήση όμως του αυτοκινήτου δεν έχει σχέση μόνο με την ευκολία μετακίνησης μας αλλά και με την ασφάλεια ίσως ακόμα και με την ζωή οδηγών-επιβατών και πεζών.

Αυτά τα σημαντικά θέματα έχουν σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών που πρέπει να σέβονται τον Κ.Ο.Κ. και να μην παίζουν την ζωή τους κορώνα-γράμμα.

Τα ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα μέσα στην πόλη, αφορούν όλους μας.

Ίσως μας αγγίζουν όταν συμβαίνουν σε γνωστά μας πρόσωπα.

Ν.Σ.Τ.
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Δεκεμβρίου 2000