Η.Π.Α.: Επιχορηγήσεις για τους αγρότες για προπαγάνδα

fo_162.jpgΤο οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. έχει εγγράψει το ποσό των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το δεκαετές πρόγραμμα επιχορήγησης των αμερικανών αγροτών. Επίσης, προβλέπει 180 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα διατεθούν για να πεισθούν οι υπερατλαντικές αγορές να δεχτούν τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά και τρόφιμα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Γεωργίας του Οικολογικού Κόμματος, Ian Ewen-Street MP.

Για να αυξηθεί, λοιπόν, η ξένη αποδοχή της αγροτικής βιοτεχνολογίας και των αμερικανικών προϊόντων, που έχουν αναπτυχθεί μέσω της βιοτεχνολογίας, δόθηκαν 15 εκατομμύρια για κάθε χρόνο μεταξύ 2002 και 2006, στο Πρόγραμμα Προώθησης αυτών των προϊόντων το οποίο διαθέτει άλλα 180 εκατομμύρια δολάρια για να πείσει τα άλλα έθνη να αποδεχτούν την εξαγωγή των προϊόντων βιοτεχνολογίας. Οι αρμόδιοι προτείνουν 'την εκπαίδευση' και 'τις γρήγορες απαντήσεις' σε περιπτώσεις που οι αμερικάνοι εξαγωγείς "έχουν πάθει βλάβη" από αυθαίρετες και αδικαιολόγητες εμπορικές απαγορεύσεις αγοραπωλησιών προϊόντων βιοτεχνολογίας, που έχουν σχέση με την ασφάλεια τροφίμων. Βασικά αυτό σημαίνει ότι οι Η.Π.Α. θα διαθέσουν μεγάλα ποσά χρημάτων, στους μηχανισμούς παραγωγής των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να πείσουν το καταναλωτικό κοινό για την ανάγκη παραγωγής και διάθεσης καθώς και για την ασφάλεια των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.

Το μεγάλο ύψος χρημάτων, που διατίθεται, δείχνει ότι οι Η.Π.Α. παίρνουν στα σοβαρά την παγκόσμια αντίδραση στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και τρόφιμα. Έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά χρημάτων στην παραγωγή τους, ενώ οι Καταναλωτές τα αποφεύγουν ενεργά. Αντιμετωπίζουν, δηλαδή, μια αγορά που καταρρέει, καθώς οι Καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φυσικά προϊόντα.

Η Βιομηχανία της Νέας Ζηλανδίας, που παράγει οργανικά προϊόντα, έχει ήδη παρουσιάσει μια μεγάλη αύξηση των εργασιών της, από τη στιγμή της εισαγωγής των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στην αγορά. Οι Καταναλωτές, απλά, δεν τα θέλουν και είναι έτοιμοι να πληρώσουν υψηλά χρηματικά ποσά για την απόσυρσή τους.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για "δημόσιες σχέσεις" και τα περισσότερα από αυτά θα ξοδευτούν σε βασικές περιοχές αντίστασης κατά των γενετικά μεταλλαγμένων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, το πρόγραμμα αυτό δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια διαφημιστική καμπάνια σχεδιασμένη να περιορίσει τις απώλειες που έχουν ήδη υποστεί οι Η.Π.Α.

"Εάν τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι πραγματικά τόσο καλά γιατί δεν αναφέρονται στις ετικέτες ως τέτοια; Η απάντηση σ' αυτό είναι, βέβαια, ότι η σωστή ετικέτα είναι θάνατος για τις επιχειρήσεις που παράγουν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι Καταναλωτές θα αγόραζαν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα μόνο στην περίπτωση που δεν θα ήξεραν τι αγοράζουν. Αναρωτιέμαι αν ο Υπουργός Γεωργίας Jim Sutton θεωρεί ότι αυτό το χρηματικό ποσό, των 180 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας άλλος τρόπος επιχορήγησης των αγροτών ή μία παράκαμψη των δασμών που αποτελούν εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση των G.M.O" είπε ο κ. Ewen-Street.

Οικολογικό κόμμα - Δελτίο Τύπου
 
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2002