Δίαιτα και εφηβία

fo_177.jpgΕίναι όλα μία μόδα. Όταν πρόκειται για "δίαιτες της μόδας", οι επιπτώσεις, στην υγεία, μπορεί να είναι μόνιμες, ειδικά, όταν τις ακολουθούν οι έφηβοι.

Δεν έχουν όλοι οι έφηβοι, που ξεκινούν δίαιτα, ανάγκη να χάσουν βάρος. Οι πιέσεις, για αδύνατο σώμα, από φίλους και, μερικές φορές, από τους γονείς και η μίμηση των διαφόρων "ηρώων", που προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός διεστραμμένου προτύπου σιλουέτας. Και το να έχει κανείς διεστραμμένα πρότυπα για το σώμα του είναι σα να κοιτάζεται σε παραμορφωτικό καθρέφτη: βλέπει τον εαυτό του χοντρότερο, από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Οι πιο διαδεδομένες, ανάμεσα στους νέους, μέθοδοι αδυνατίσματος είναι η παράλειψη γευμάτων, τα χάπια αδυνατίσματος και η πρόκληση εμέτου, μετά το φαγητό.

Είναι λάθος να παραλείπουμε γεύματα, να τρώμε μόνο ψωμί διαίτης και νερό, να παίρνουμε χάπια αδυνατίσματος ή να προκαλούμε έμετο. Μπορεί να τα κάνουμε όλα αυτά, για μια εβδομάδα και να χάσουμε, πράγματι, ένα ή δύο κιλά, αλλά είναι απίθανο να μπορέσουμε να παραμείνουμε στο νέο μας βάρος, για περισσότερο από λίγους μήνες.

Τα χάπια αδυνατίσματος προκαλούν ενοχλήσεις στο λαιμό και στο στομάχι. Οι χρήστες των ουσιών αυτών μπορούν να πληγούν από ένα είδος εμφράγματος, που προκαλεί η υπεραιμάτωση του εγκεφάλου. Επίσης, υπάρχει η υποψία ότι αυτές οι μέθοδοι συνδέονται με την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας, η οποία προκαλεί μόνιμες βλάβες, στα ζωτικά όργανα του σώματος, ακόμη και το θάνατο.
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2003