Παχυσαρκία: Κοστίζει Ακριβά

mo_026.jpgΗ παχυσαρκία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο, για την υγεία, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη. Μόνο στην Ευρώπη, το οικονομικό κόστος ανέρχεται, στο εκπληκτικό ποσό των 135 δις ευρώ, ετησίως.

Η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. θα αναζητήσουν τρόπους, για να αντιμετωπίσουν την κρίση της παχυσαρκίας, από την οποία, μέσα στα επόμενα 20 έτη, θα υποφέρουν, δύο στους τρεις ευρωπαίους, όπως προειδοποίησε ο Ιρλανδός Υπουργός Υγείας Michael Martin, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, για την Υγεία, που έλαβε χώρα στο Cork, στα μέσα Μαΐου. Στην διάσκεψη, παραβρισκόταν ο Υπουργός Υγείας των Η.Π.Α., Tommy Thompson, ο Επίτροπος Byrne και υπουργοί από τα 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Thompson υπογράμμισε ότι το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας, που αντιμετωπίζουν η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α., απειλεί να ξεπεράσει ακόμη και τις προκλήσεις, που έθεσαν στα συστήματα υγείας, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Και πρόσθεσε, στους δημοσιογράφους: "Η αλήθεια είναι ότι η παχυσαρκία, στις Η.Π.Α., τείνει να ξεπεράσει το κάπνισμα, ως η κύρια αιτία θανάτου, μεταξύ αυτών, που μπορούν να προληφθούν''

Το μέγεθος του προβλήματος αποδεικνύεται, από πρόσφατες έρευνες:

  • Το 66 % των Αμερικανών είναι υπέρβαροι.
  • Η παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα στοίχισαν 117 δις δολάρια, στις Η.Π.Α., το 2000. Το αντίστοιχο ποσό, στην Ε.Ε., υπολογίζεται μεταξύ 70 και 135 δις ευρώ.
  • Το 76% της χρηματοδότησης, για την υγεία, ξοδεύεται, για την αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών, που, όμως, μπορούν να προληφθούν, με τη βοήθεια ενός διαφορετικού και υγιέστερου τρόπου ζωής.

"Αλλά το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο, από το γεγονός ότι τα παιδιά, στην Αμερική, κάνουν μια περισσότερο καθιστική ζωή και είναι, σήμερα, πιο υπέρβαρα, από ό,τι ήταν παλαιότερα. Γνωρίζω ότι οι στατιστικές είναι όμοιες και στις χώρες σας (στην Ε.Ε.)", σημείωσε ο κ. Thompson.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, από το 1984, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών αυξήθηκε, κατά 300%. Είναι ζωτικής σημασίας τα δυτικά κράτη να εργαστούν, μαζί, πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση, στον τρόπο ζωής και σε μια ενιαία προσέγγιση, από τη βιομηχανία τροφίμων. "Η βιομηχανία τροφίμων φέρει ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης".

Ο κ. Byrne είπε ότι η Ε.Ε. εργάζεται, για να βελτιώσει την πιστοποίηση των προϊόντων, να μειώσει την περιεκτικότητα των τροφίμων, σε αλάτι, να ενημερώσει τους Καταναλωτές και να εμπλέξει τη βιομηχανία, στον αγώνα, κατά τις παχυσαρκίας.

Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004