Παιδική Παχυσαρκία

yo_005.jpgΜια νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις Η.Π.Α., τονίζει ότι η διαφήμιση συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία. Η αναφορά, που συντάχθηκε, από το Ίδρυμα για την Οικογένεια, συνόψισε τις υπάρχουσες μελέτες, για την παχυσαρκία και τα "μέσα", όπως η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι ταινίες, που ελκύουν την προσοχή των παιδιών.

Παρ' όλο, που δε βρήκε λύσεις, έκανε λόγο, για πιθανές αλλαγές, στις πολιτικές, όπως η μείωση των διαφημίσεων τροφίμων, που απευθύνονται στα παιδιά.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 15,3% των παιδιών, ηλικίας 6-11 ετών ήταν υπέρβαρα, το 1999-2000. Το ποσοστό αυτό ήταν τριπλάσιο του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας, που είχε παρουσιαστεί, από το 1963 έως και το 1970 (μέσος όρος 4,3%).

Η έκθεση, δεν εστίασε, στο γεγονός ότι η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι ταινίες μπορεί να έχουν συμβάλει, στην παιδική παχυσαρκία. Απλά, τόνισε ότι η διαφήμιση των παιδικών τροφών αυξάνεται, με έντονους ρυθμούς.

Η Vicky Rideout, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια προγράμματος, για τη μελέτη των μέσων ψυχαγωγίας στο Ίδρυμα Kaiser, ανέφερε ότι τα παιδιά, των οποίων η έκθεση, στα παραπάνω μέσα ψυχαγωγίας, μειώθηκε, έχασαν βάρος και άρχισαν να τρώνε μικρότερες ποσότητες τροφίμων.

Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις, στον τομέα της διατροφής, οι οποίες, τώρα τελευταία, αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους και τη διαφήμιση των προϊόντων τους, ώστε να καθησυχάσουν, τις ανησυχίες των Καταναλωτών, για την παχυσαρκία, κυρίως την παιδική. Μεγάλες γνωστές αλυσίδες, αναμόρφωσαν τα μενού ή τη διαφήμιση, δίνοντας έμφαση, σε πιο υγιεινή διατροφή, όπως στις σαλάτες.

Κάποιες άλλες επιχειρήσεις, αμφισβήτησαν, εντελώς, τις μελέτες και κάλεσαν τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για την υγεία των παιδιών τους. "Θέλουμε τα παιδιά να αγοράζουν τα προϊόντα μας", είπε ο Steven Rotter, Πρόεδρος εταιρίας, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη και ειδικεύεται, στην προώθηση προϊόντων, σε παιδιά. "Αλλά Μαμά και Μπαμπά, δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας, να τρώνε πολύ ή να τρώνε λάθος τροφές".

Υπάρχουν, όμως και οι υπεύθυνοι επαγγελματίες: "Νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε υπεύθυνη προώθηση τροφίμων, όσον αφορά τους κινδύνους, ειδικά της παχυσαρκίας", δήλωσε Διευθυντής Marketing μεγάλης διεθνούς εταιρείας.

Αλλά οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς απέρριψαν τη διαπίστωση ότι η διαφήμιση και οι μέθοδοι προώθησης προϊόντων, που απευθύνονται στα παιδιά, έφτιαξαν το βασικό μηχανισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν τα μέσα, συμβάλλοντας στην παιδική παχυσαρκία.

Η έκθεση, αυτή, βέβαια, επαναεπιβεβαιώνει τα προφανή: η διαφήμιση επηρεάζει τα παιδιά και η τηλεόραση είναι, βασικός μηχανισμός παχυσαρκίας. Οι ευθύνες βαρύνουν όλους. Επιχειρήσεις, διαφημιστές, ΜΜΕ, γονείς. Τα μόνα που δεν ευθύνονται είναι τα παιδιά, που όμως, πληρώνουν, "πολύ ακριβά", την παχυσαρκία.
Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004