Ανθρακούχα Ποτά: Κίνδυνος για τα Δόντια μας

DR_008.jpgΟι παραγωγοί ποτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν, στα μη αλκοολούχα ποτά, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, βρίσκονται, σταθερά, στο στόχαστρο των Καταναλωτικών Οργανώσεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα, σε ζάχαρη, είναι βλαβερή, για την υγεία των δοντιών.

Μια καινούρια μελέτη, που προήλθε από τις Η.Π.Α., αποκάλυψε ότι τα αρωματικά πρόσθετα, που περιέχονται, σε μια σειρά από ανθρακούχα ποτά, φθείρουν το σμάλτο των δοντιών, δηλαδή το προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τα δόντια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σμάλτο φθείρεται, από τα ανθρακούχα ποτά, τα οποία μπορεί να το καταστρέψουν. Επισήμαναν, ότι τα λεγόμενα "non-colas" και "iced tea", σε κουτάκια, είναι ιδιαίτερα επιβλαβή, γιατί περιέχουν αρωματικά πρόσθετα, όπως οργανικά οξέα, τα οποία προκαλούν φθορά στα δόντια.

Η παγκόσμια βιομηχανία αναψυκτικών, παρακολουθεί, στενά, τα τελευταία αυτά αποτελέσματα, τα οποία, ίσως, οδηγήσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε εναλλακτικές συνταγές και συστατικά.

Σήμερα, η τάση να αποφύγουμε τα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα, σε ζάχαρη, έχει, ως αποτέλεσμα, να "ξεχειλίζει", η αγορά, με γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Σύμφωνα με την Dr. Cynthia Sherwood, λέκτορα στην Ακαδημία Οδοντιατρικής, "οι ανθρακούχοι συνδυασμοί ζάχαρης και οξέων μπορεί να είναι μοιραίοι για τα δόντια". Αν και το μέγεθος του κινδύνου διαφέρει, από άτομο σε άτομο, η επαναλαμβανόμενη έκθεση των δοντιών, σε τέτοια αναψυκτικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί την εμφάνιση τερηδόνας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, J.Anthony von Fraunhofer, υποστηρίζει ότι τα αναψυκτικά αυτά μπορούν να καταναλώνονται, με μέτρο. Όταν τα ανθρακούχα ποτά καταναλώνονται, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι λιγότερο βλαβερά από ότι, όταν καταναλώνονται μόνα τους. Διαπίστωσε, επίσης, ότι είναι περισσότερο βλαβερό, όταν πίνουμε το ποτό γουλιά-γουλιά, παρά όταν το πίνουμε "με μια γουλιά".

Πηγή: BEUC
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004