Παχυσαρκία

fo_010.jpgΗ παχυσαρκία συνιστά, σήμερα, ένα μείζον πρόβλημα υγείας, στις αναπτυγμένες χώρες, με εμφανείς επιβλαβείς προεκτάσεις, σε όλα τα συστήματα του οργανισμού (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ηπατοχοληφόρο, νεφρικό, ενδοκρινικό ακόμα και αναπαραγωγικό).

Ευθύνεται, επίσης, για αρθροπάθειες καθώς και για κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, επιφέρει αισθήματα μειονεκτικότητας και κοινωνικής απομόνωσης, λόγω της αισθητικής της διάστασης.

Η παχυσαρκία δεν πρέπει να συγχέεται με το αυξημένο σωματικό βάρος (όπως των αθλητών). Παχυσαρκία είναι η υπερβολική εναποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται στον υπερσιτισμό και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ενώ σύνδρομα, όπως υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια των επινεφριδίων κ.λπ. ευθύνονται, για ελάχιστες περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Για να απαλλαγούμε από 1 kg σωματικού βάρους, θα πρέπει να κάψουμε 7.500 θερμίδες (7.500 Kcal) ή να προσλάβουμε 7.500 θερμίδες λιγότερες, από τις αναγκαίες, για τη διατήρηση του βάρους μας. Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός υποθερμιδικής δίαιτας, με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με ρυθμό απώλειας βάρους, που δεν ξεπερνά τα 4 kg ανά μήνα, οποιοδήποτε κι αν είναι το άγχος του ατόμου, για αδυνάτισμα. Οι δίαιτες πρέπει να χαρακτηρίζονται από ποικιλία, ισορροπία, αρμονία και μέτρο. Η συνεργασία, με έναν επιστήμονα - διαιτολόγο, είναι αποτελεσματικός τρόπος ρυθμίσεως του βάρους μας και σωστής θρέψης.

Ας μην ακολουθούμε τις διάφορες καταδρομικές ή εξωτικές δίαιτες, "για να χάσουμε 10 kg την εβδομάδα", υποθερμιδικές, χημικές, μονοφαγίες κ.λπ., που αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων, υποσιτίζουν τον οργανισμό και εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ακόμη και το θάνατο.

 • Πώς μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος μας;
Πρέπει να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με πολλά λιπαρά. Ας αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο, ας δοκιμάσουμε το γάλα, με 1% λιπαρά, αντί για πλήρες και ας αποφεύγουμε τα κουλουράκια, τα κέικ και τα πατατάκια. Ας προτιμούμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και φτωχές σε λίπη, όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.
 • Οι θερμίδες είναι θερμίδες, από όπου κι αν προέρχονται:
Εάν οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες, που λαμβάνουμε, είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνει ("καίει") ο οργανισμός μας, το βάρος μας θα αυξηθεί. Ας περιορίσουμε τα μπισκότα, τα αναψυκτικά, τους τυποποιημένους χυμούς, τα γλυκά και τα διάφορα σνακ.
 • Τρώμε μικρές μερίδες φαγητού, τρώμε συχνά, αλλά μόνο όταν πεινάμε, πραγματικά:
Ας μην τρώμε ό,τι υπάρχει μέσα στο πιάτο μας, αν δεν πεινάμε άλλο. Ας ξεχάσουμε το σύνδρομο της "τελευταίας μπουκιάς", που είναι η "δύναμή μας", όπως συνηθίζουν να λένε πολλές μαμάδες, στα παιδιά.
 • Προσέχουμε το αλκοόλ:
Αποφεύγουμε τις υπερβολές. Είναι γνωστό ότι οι συντηρητικοί πότες ζουν περισσότερο από αυτούς, που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.
 • Πίνουμε άφθονο νερό:
Ας φροντίζουμε να πίνουμε, τουλάχιστον, οκτώ ποτήρια νερό, τη μέρα.
 • Τρώμε αργά:
Μασάμε 20 φορές κάθε μπουκιά. Το μήνυμα του κορεσμού θα φτάσει, έγκαιρα, στον εγκέφαλο και έτσι δε θα "παραφορτώσουμε" το στομάχι μας.
 • Γράφουμε σε ένα χαρτί όλα τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα:
Ας προσπαθήσουμε, για μία εβδομάδα, να καταγράφουμε όλα τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε, καθώς και τα αναψυκτικά και τους χυμούς, που πίνουμε. Ας φροντίσουμε να σημειώνουμε και τις ώρες που τρώμε. Έτσι, θα καταλάβουμε γιατί "παχαίνουμε χωρίς να τρώμε", καθώς και ποιες είναι οι ώρες της ημέρας, που πεινάμε.
 • Δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάσει:
Εάν μείνουμε τελείως νηστικοί και αφήσουμε τον οργανισμό μας να νιώσει πολύ έντονη πείνα, το βέβαιο είναι ότι, παρά τις καλές μας προσπάθειες να τρώμε ελεγχόμενα και σωστά, θα επιδοθούμε σε ένα πλούσιο γεύμα, προκειμένου να κορέσουμε την πείνα μας. Δεν παραλείπουμε, λοιπόν, κανένα κύριο γεύμα.
 • Δεν υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε συνεχή στέρηση:
Ακόμη και οι τηγανιτές πατάτες και το παγωτό με σιρόπι σοκολάτας συμπεριλαμβάνονται, σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και υποθερμιδικής δίαιτας. Ένα γλυκό, μία φορά την εβδομάδα, δε θα μας παχύνει. Η πλήρης στέρηση μπορεί να μας οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.
 • Η δίαιτα δε συνεπάγεται κοινωνική απομόνωση:
Ας μην αποφεύγουμε να βγούμε να φάμε στο εστιατόριο, με φίλους, επειδή προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Μπορούμε να επιλέξουμε φαγητό, που δε "μας βγάζει" από το πρόγραμμα της δίαιτας.
 • Το μυστικό είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά:
Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η απώλεια βάρους είναι πολύ πιο εύκολη, από τη διατήρηση του επιδιωκόμενου ιδανικού βάρους. Γι' αυτό, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να μάθουμε να τρώμε, σωστά, για όλη μας τη ζωή.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2003