Αλάτι και Καρκίνος Στομάχου

fo_156.jpgΣύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύει Βρετανική Εφημερίδα, για την "Καταπολέμηση του Καρκίνου", τα άτομα, που η διατροφή τους περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια, σε αλάτι, διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε 40.000 μεσήλικες Ιάπωνες, εξέτασε τις συνήθειές τους, στη διατροφή, στο ποτό και στο κάπνισμα, για μια περίοδο 11 ετών. Η έρευνα δείχνει ότι, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου στους άντρες, με χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού, ήταν μια στους 1000, το χρόνο. Η συχνότητα διπλασιάζεται, σε μια στους 500, για εκείνους, με τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού. Για τις γυναίκες, η εμφάνιση καρκίνου του στομάχου ήταν μία στις 2000, για εκείνες, με χαμηλή κατανάλωση αλατιού, φθάνοντας, σε μία στις 1300, για εκείνες, που κατανάλωναν υψηλά ποσοστά αλατιού.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι η δεύτερη, σε συχνότητα, αιτία θανάτων, από καρκίνο, παγκοσμίως. Υπολογίζεται, ενδεικτικά, σε 776.000 θανάτους, για το 1996.

Παράλληλα, με την πρόσληψη αλατιού, η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, ότι το κάπνισμα και η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, κυρίως στους άνδρες.

Καθώς η Ιαπωνική δίαιτα ακολουθεί, ολοένα και περισσότερο, τα δυτικά πρότυπα, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες σημειώθηκε αξιοσημείωτη πτώση, στα ποσοστά καρκίνου του στομάχου.

O Dr. Tim Key, σχολίασε: "Η εν λόγω έρευνα αποδεικνύει τη στενότατη σχέση του καρκίνου του στομάχου, με την πρόσληψη ιαπωνικών τροφίμων, πλούσιων σε αλάτι, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα αλατισμένα ψάρια και τα λαχανικά τουρσί. Αυτό που δε γνωρίζουμε, σίγουρα, είναι κατά πόσο είναι μόνον το αλάτι υπεύθυνο, για την πρόκληση καρκίνου ή ο συνδυασμός του, με άλλες χημικές ουσίες. Η μείωση πρόσληψης αλατιού είναι σημαντική, όμως και για τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων".
Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004