Ασβέστιο για Αντιμετώπιση Μολύνσεων;

DR_010.jpgΈνα ποτήρι γάλα δε συντελεί μόνο στην προστασία των οστών μας, αλλά και στην καταπολέμηση των τοξικών ουσιών των τροφίμων, όπως ισχυρίζονται Ολλανδοί επιστήμονες. Σχετική έρευνα, διαπίστωσε ότι ποντίκια, με διατροφή πλούσια, σε ασβέστιο, παρουσίασαν καλύτερες αντιστάσεις, σε μολύνσεις, από σαλμονέλα και E.coli.

Σε πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες κλήθηκαν να εξακριβώσουν εάν μια διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, θα είχε τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οργανώθηκε μια ομάδα υγιών εθελοντών. Η μισή ομάδα έλαβε φυσικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας, σε ασβέστιο και η άλλη μισή ειδικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας, σε ασβέστιο. Μετά από μία περίοδο προσαρμογής, μίας εβδομάδας και οι δύο ομάδες μολύνθηκαν, από μία ελαφριά μορφή E.coli, αιτία, που προκαλεί τη γνωστή "διάρροια των ταξιδιωτών".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα ήταν πειστικά. Οι εθελοντές, που ακολούθησαν δίαιτα, πλούσια, σε ασβέστιο, υπέφεραν σημαντικά λιγότερο, από εκείνους, που ακολούθησαν την ειδική χαμηλής περιεκτικότητας, σε ασβέστιο, δίαιτα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το γεγονός οφείλεται, πιθανότατα, στην ενίσχυση της προστατευτικής χλωρίδας του εντέρου, μέσω της κατανάλωσης ασβεστίου.

Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004