Παραπλανητική Σήμανση Τροφίμων

fo_049.jpgΣτην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τρόφιμα, τα οποία φέρουν τη σήμανση "υγιεινό", "φρέσκο", "αγνό", "φυσικό". Πόσο αληθινοί, όμως, είναι αυτοί οι ισχυρισμοί;

Υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία δεν είναι βλαβερά, από μόνα τους, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται, συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες, γιατί περιέχουν ζάχαρη, αλάτι, κεκορεσμένα λίπη και μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν τρόφιμα, που περιλαμβάνουν, στη σύσταση τους, ένα συστατικό, το οποίο θεωρείται "υγιεινό" ή "αγνό" ή "φυσικό". Και στη συσκευασία τους επισημαίνεται η ύπαρξη αυτού του συγκεκριμένου συστατικού και μόνον.

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών πιστεύει ότι αυτού του είδους η σήμανση τροφίμων πρέπει να επιτρέπεται, μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες υπόκεινται σε διαφανείς ελέγχους. Η BEUC δε ζητά την απαγόρευση των τροφίμων, με υψηλά ποσοστά ζάχαρης, αλατιού ή λίπους, αλλά την απαγόρευση της σήμανσής τους, με τους παραπάνω όρους. Φανταστείτε να δούμε αυτή τη σήμανση, πάνω σε πατατάκια - τσιπς!!!

"Οι Καταναλωτές, συχνά, δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε όρους, όπως υγιεινό, φρέσκο, αγνό και φυσικό, όταν αγοράζουν τρόφιμα. Δεν περιμένουν προϊόντα, που έχουν σημανθεί φρέσκα, να έχουν διάρκεια ζωής 4 εβδομάδων… και δεν περιμένουν σε προϊόντα, με συστατικά που περιγράφονται, ως φυσικά, να έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνητά συντηρητικά και πρόσθετα.

Οι γονείς μικρών παιδιών δεν πρέπει να παρασύρονται και να μπερδεύονται, από τέτοιες σημάνσεις, σε τρόφιμα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται, μόνο περιστασιακά και με μέτρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, στην απαγόρευση αυτών των σημάνσεων. Η βιομηχανία, τροφίμων, όμως, αντιτίθεται, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, υπάρχει καλή και κακή διατροφή. Όπως και να λήξει αυτή η υπόθεση, οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε τη σήμανση των τροφίμων, να αποφεύγουμε αυτά, που περιέχουν συστατικά, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και να μην παραπλανούμαστε από υγιεινούς ισχυρισμούς.

Πηγή: BEUC
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004