Διατροφικοί Ισχυρισμοί και Ισχυρισμοί Υγείας

fo_044.jpgΟι Ενώσεις Καταναλωτών, στην Ευρώπη, χαιρετίζουν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στο Ευρωκοινοβούλιο, για τους διατροφικούς ισχυρισμούς και τους ισχυρισμούς υγείας.

Η βιομηχανία, πλέον, πρέπει να αποδεικνύει την αλήθεια των ισχυρισμών, που χρησιμοποιούνται, πριν τοποθετήσει τα τρόφιμα, στην αγορά. Η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί και στο "σήμα κατατεθέν". Για τα τρόφιμα, που περιέχουν υψηλά ποσοστά άλατος, ζάχαρης ή λιπαρών και φέρουν ένα ισχυρισμό, στη συσκευασία τους, οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν και τα "ανθυγιεινά" αυτά συστατικά, με τον ίδιο τρόπο, δίπλα, στον ισχυρισμό.

Οι υφιστάμενοι διατροφικοί ισχυρισμοί μπορούν να συνεχίσουν να αναγράφονται, για ακόμη δύο χρόνια και οι υφιστάμενοι ισχυρισμοί υγείας, για ακόμα τρία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μέσα σε δύο χρόνια, πρέπει να καταγράψει τις προδιαγραφές, για τα "προφίλ" των τροφίμων, δηλαδή τα ποσοστά των συστατικών, τα οποία, όταν περιέχονται, σε ένα τρόφιμο, αυτό δε θα μπορεί να φέρει ισχυρισμό. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κατάλογο των ισχυρισμών υγείας, που έχουν εγκριθεί, σε εθνικό επίπεδο και η Επιτροπή, μέσα σε τρία χρόνια θα εκδώσει, τον ευρωπαϊκό κατάλογο των εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας. Η χρήση νέων ισχυρισμών υγείας ή ισχυρισμών που αναφέρονται, στα παιδιά (π.χ. "το προϊόν βοηθάει στη μείωση της οστεοπόρωσης", ή "το προϊόν βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών"), θα απαιτούν ειδική έγκρισή της ευρωπαϊκή επιτροπής, η οποία θα δίνεται κατόπιν επιστημονικής διαβεβαίωσης, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Ο κανονισμός υπερψηφίστηκε, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 16 Μαΐου 2006. Αρχές φθινοπώρου, θα λάβει την επίσημη έγκρισή του, από το Συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών, θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρώπης και θα ισχύσει, σε 20 μέρες, από τη δημοσίευση του. Η προετοιμασία, για την εφαρμογή του Κανονισμού, έχει, ήδη, αρχίσει.

Το Ευρωπαϊκό Καταναλωτικό Κίνημα έδωσε ένα μεγάλο αγώνα και τον κέρδισε. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της νίκης. Παρεμβήκαμε, με επιστολές και τηλεφωνικές επικοινωνίες, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Κάναμε σαφές, σε όλους, τι απαιτούσαμε και προειδοποιήσαμε ότι θα ανακοινώσουμε, στον Ελληνικό λαό, τα ονόματα των Ευρωβουλευτών, που θα υποστήριζαν τα συμφέροντα της βιομηχανίας (η οποία αγωνίστηκε, λυσσαλέα, να μην ισχύει κανένας περιορισμός, για τους ισχυρισμούς), εναντίον των συμφερόντων και της υγείας των Καταναλωτών. Επιπλέον, εκδώσαμε δελτία τύπου, δώσαμε συνεντεύξεις, αφιερώσαμε, σε συνεργασία με δημοσιογράφους, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ο αγώνας αυτός έφερε αποτελέσματα.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2006