Αυστηροί έλεγχοι για τα επίπεδα διοξίνης στα ψάρια

fo_195.jpgΟ Επίτροπος κ. David Byrne, υπεύθυνος για την ασφάλεια τροφίμων, υπερασπίζεται ένα νέο νόμο, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νόμος αυτός επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους για την εξακρίβωση επιπέδων διοξίνης στα ψάρια, παρόλο που εκφράζονται φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Σκανδιναβική βιομηχανία ψαριών.

Η διοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρίζονται ότι οι ρέγκες και οι σολομοί της Βαλτικής θάλασσας περιέχουν υψηλά και επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα διοξίνης. Όμως, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σουηδός κ. Jonas Sjoestedt, προβλέπει ότι ένας τέτοιος νόμος θα σημάνει το τέλος της βιομηχανίας ψαριών στη χώρα του.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να πωλούν τα λιπαρά ψάρια της Βαλτικής μέχρι το τέλος του 2006, αλλά δηλώνει ότι οι Καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους. Αναφέρει, επίσης, ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να στέλνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετήσιες αναφορές, στις οποίες θα εξηγούν τα μέτρα, που έχουν πάρει για τη μείωση των επιπέδων της διοξίνης. Ο κ. Byrne είπε: "Ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος έχει ληφθεί υπόψη ...αλλά δεν μπορεί να έχει προβάδισμα έναντι της προστασίας της υγείας των ανθρώπων". Η Φιλανδή κ. Heidi Hautala, των Πρασίνων, ζήτησε από την Επιτροπή να παρατείνει το χρόνο πώλησης των ψαριών στα 10 χρόνια. "Τα προτεινόμενα χρονικά περιθώρια συνεπάγονται την απαγόρευση της ρέγκας και του σολομού της Βαλτικής. Αυτό θα επηρεάσει δραστικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στη Φινλανδία. Το ψάρι είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D, η οποία είναι ζωτική για την υγεία. Εξάλλου, το λίπος των ψαριών είναι περισσότερο υγιεινό, από αυτό των φτηνών αλλαντικών", είπε.
Πηγή: BEUC

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Μαρτίου - Απριλίου 2002