Άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο (E-coli)

fo_004.jpgΣτις αρχές Ιουνίου 2011, ξέσπασε ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη. Το βακτήριο E.coli, που βρέθηκε, σε ωμά λαχανικά (αγγουράκια, ντομάτες, κ.λπ.), προκάλεσε δεκάδες θανάτους και έστειλε χιλιάδες καταναλωτές, στα νοσοκομεία, με επικίνδυνες λοιμώξεις.

Το σκάνδαλο αυτό, καθώς και τα προηγούμενα, αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει και να αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, για την ασφάλεια των τροφίμων. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ανέλαβε πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς αυτή την κατεύθυνση. Η Γενική Γραμματέας του ΚΕ.Π.ΚΑ., κ. Ε. Κεκελέκη, με επιστολή της, προς τη Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών, κ. Ζακλίν Μάϊνορ, ζήτησε να συζητηθεί το σκάνδαλο αυτό, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση των μελών της Ε.Σ.Ο.Κ., στις 10 Ιουνίου 2011, στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών ενημέρωσε τα μέλη της Ε.Σ.Ο.Κ.: Όλα τα κρούσματα συνδέονται, με τη Γερμανία. Στις 26 Μαΐου 2011, η Γερμανία απέκλεισε το γάλα και το κρέας, ως πηγή της μόλυνσης και έστρεψε την προσοχή της, στα λαχανικά. Βρήκε, σε 2 αγγουράκια, το βακτήριο E.coli και ζήτησε, από τους καταναλωτές, να σταματήσουν να καταναλώνουν αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Όμως, η έρευνα, τελικά, έδειξε ότι το βακτήριο, που βρέθηκε, δεν ήταν αυτό, που προκάλεσε τη λοίμωξη, σε ανθρώπους. Στις 5 Ιουνίου, τελικά, η Γερμανία είπε ότι είχε ενδείξεις, για φύτρες φασολιών, που γίνονται σαλάτα, από μία φάρμα, στα νότια του Αμβούργου. Στις 10 Ιουνίου, τελικά, σχεδόν επιβεβαιώθηκε, η φάρμα έκλεισε, τα προϊόντα της δεσμεύτηκαν, έγινε απόσυρση των φυτρών και ανακλήθηκε η προειδοποίηση, για αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Τουλάχιστον το 50% των κρουσμάτων είχε φάει, σε εστιατόρια που είχαν προμηθευτεί τις φύτρες, από τη συγκεκριμένη φάρμα. Το βακτήριο, που προκάλεσε, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό. Η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) συμβουλές, για τον καλύτερο χειρισμό των λαχανικών και την αντιμετώπιση των κρίσεων, που μπορεί να προκύψουν, από τα λαχανικά. Επίσης, ζήτησε να εκδώσει η EFSA οδηγό, για τους καταναλωτές, για τη διασφάλιση της υγιεινής, κατά το χειρισμό των τροφίμων, στο σπίτι. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 7 Ιουνίου, αποφάσισε την αποζημίωση των αγροτών, που υπέστησαν ζημία. Τα ερωτήματα, που προέκυψαν, ήταν:

 • Γιατί, ενώ είχαν περάσει 2  και πλέον εβδομάδες, από την εμφάνιση του προβλήματος, ακόμα δεν είχαμε σίγουρα στοιχεία;
 • Γιατί η Επιτροπή δεν ανέλαβε το χειρισμό της κρίσης η ίδια και άφησε το κράτος μέλος να κάνει δηλώσεις, που δεν είχαν επιβεβαιωθεί και να δημιουργεί προβλήματα, σε καταναλωτές και αγρότες και γιατί ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, κ. Ντάλι, αποδέχτηκε, χωρίς έλεγχο, τα όσα ισχυρίστηκε η Γερμανία;
 • Μετά από αυτή την κρίση, η Επιτροπή θα βελτιώσει τη νομοθεσία, για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων;
  Η Επιτροπή απάντησε ότι ο χρόνος, που χρειάστηκε, είναι φυσιολογικός, για τη συγκεκριμένη έρευνα, γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι δύσκολες, αλλά η επιτροπή θα διδαχθεί, από την εμπειρία αυτή και μετά το τέλος της κρίσης, θα προσπαθήσει να εξετάσει αν υπάρχουν τρόποι, για να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων.

Το θέμα αυτό έθεσε η κ. Ε. Κεκελέκη, στη συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου της Εσωτερικής Αγοράς,  στις 10 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ως Αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου και αίτησε να αποσταλεί από το Παρατηρητήριο, επιστολή διαμαρτυρίας, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία το Παρατηρητήριο θα ζητούσε αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για την ασφάλεια των τροφίμων. Η πρόταση της κ. Ε. Κεκελέκη έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Πάντως, τη στιγμή που γράφονταν αυτό το άρθρο, το πρόβλημα συνεχιζόταν και ακόμα δεν ήμασταν 100% σίγουροι, για την πηγή του.

Είναι γνωστό ότι τα ωμά τρόφιμα έχουν «μικρόβια», που τους αρέσει να «ταξιδεύουν». Αυτά τα μικρόβια, αν περάσουν, στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλαπλασιάζονται και μπορούν να μας προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις (λοιμώξεις) και τροφικές τοξινώσεις, δηλαδή εμετό, διάρροια, πυρετό, ναυτία ή και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως αιμορραγική διάρροια ακόμα και θάνατο. Τέτοια μικρόβια είναι η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια, ο σταφυλόκοκκος, τα Ε.coli κ.λπ. Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή αυτών των μικροβίων, γιατί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πολλαπλασιάζονται, ευκολότερα και γρηγορότερα.

Όμως, επειδή οι καταναλωτές ανησυχούμε, για αυτό το σκάνδαλο, με τα E.Coli , αλλά και για παρόμοια σκάνδαλα και αναρωτιόμαστε, αν εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να προστατέψουμε την υγεία μας και επειδή επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι πολλές μολύνσεις τροφίμων συμβαίνουν, κατά το χειρισμό και την προετοιμασία των γευμάτων, στο σπίτι μας, το ΚΕ.Π.ΚΑ. αφιερώνει το τεύχος αυτό,  σε μικρές «χρυσές» συμβουλές, για να διασφαλίσουμε την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, στην κουζίνα μας. Μπορούμε, λοιπόν, να καταπολεμήσουμε, τα μικρόβια αυτά, ακολουθώντας  μερικές απλές, αλλά χρυσές συμβουλές.


Χρυσές συμβουλές για μια «υγιεινή κουζίνα»

 • Οι επιφάνειες της κουζίνας, τα μαχαίρια, οι επιφάνειες κοπής θα πρέπει να καθαρίζονται,        τακτικά, με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
 • Δεν ετοιμάζουμε φαγητό, για άλλους, εάν είμαστε άρρωστοι ή έχουμε κάποια δερματική μόλυνση.
 • Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, με χλιαρό νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, κάθε φορά που αγγίζουμε τα τρόφιμα, κυρίως το ωμό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Εάν έχουμε κάποια μόλυνση ή έχουμε κόψει το χέρι μας, καλό θα ήταν να φοράμε λαστιχένια ή πλαστικά γάντια. Ακόμη και όταν, όμως, φοράμε γάντια, πρέπει, απαραιτήτως να πλένουμε τα χέρια μας, επειδή τα γάντια αποτελούν πρόσφορο έδαφος, για την ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν φοράμε γάντια, δε χρειάζεται να αφαιρούμε τα γάντια και να πλένουμε και τα χέρια μας.
 • Τα λευκαντικά και προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου είναι τα καλύτερα απολυμαντικά. Χρησιμοποιώντας τα, είμαστε σίγουροι ότι "ξεφορτωνόμαστε" τα βακτήρια. Το ζεστό νερό και το σαπούνι κάνει, επίσης, καλή δουλειά αλλά μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, για όλα τα είδη των βακτηρίων.
 • Διατηρούμε τα σφουγγάρια και τα πετσετάκια, για τα πιάτα, καθαρά, επειδή, όταν είναι υγρά, "προσφέρουν καταφύγιο", στα βακτήρια και ευνοούν την ανάπτυξή τους.
 • Πανιά, σφουγγάρια, πετσέτες και ποδιές θα πρέπει επίσης να πλένονται, συχνά, σε υψηλή θερμοκρασία. Μετά τη χρήση, τα στεγνώσουμε, αμέσως, για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των υπαρχόντων μικροβίων. Τα καθαριστικά πανιά, για τα πατώματα, θα πρέπει να φυλάσσονται χωριστά, αλλά να πλένονται και να στεγνώνονται.
 • Πλένουμε τα σκεύη μαγειρικής ή τους δίσκους σερβιρίσματος, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
 • Πετάμε τις σανίδες κοπής, που είναι υπερβολικά φθαρμένες.
 • Όταν αφήνουμε τα πιάτα, στο νερό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, φτιάχνουμε μία "σούπα βακτηρίων". Οι τροφές, που μένουν πάνω στα πιάτα, αποτελούν θρεπτικά συστατικά, για τα βακτήρια και έτσι αυτά πολλαπλασιάζονται.
 • Όταν πλένουμε τα πιάτα, στο χέρι, είναι καλό να το κάνουμε, μέσα σε δύο ώρες, το αργότερο, από τη στιγμή, που τα βάλαμε, στο νεροχύτη. Αφήνουμε τα πιάτα να στεγνώνουν μόνα τους, δεν τα πιάνουμε και δεν τα σκουπίζουμε, όταν είναι ακόμη υγρά. Η επαφή, με τα χέρια ή την υγρή πετσέτα, μπορεί να μεταδώσει μικρόβια.
 • Δε χρησιμοποιούμε τα ίδια σκεύη, για να επεξεργαστούμε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία και πιάτα, για το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας.
 • Δεν κόβουμε σαλάτες, σε τάβλες, που έχουν χρησιμοποιηθεί, για ωμό κρέας. Θα ήταν καλό να έχουμε μία τάβλα κοπής, μόνο για το ωμό κρέας.
 • Πλένουμε όλα τα σκεύη, προσεκτικά, με ζεστό, νερό μετά τη χρήση τους.
 • Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο, όταν μαγειρεύουμε, δεν ξεχνάμε ποτέ να πλύνουμε το θερμόμετρο, μετά από κάθε χρήση.
 • Καλύτερα να χρησιμοποιούμε χάρτινες πετσέτες, για να καθαρίζουμε τις επιφάνειες της κουζίνας, επειδή τις πετάμε, μετά τη χρήση. Αν χρησιμοποιήσουμε υφασμάτινες πετσέτες, τις πλένουμε, συχνά, χρησιμοποιώντας το ζεστό πρόγραμμα του πλυντηρίου μας.
 • Σαπουνίζουμε, συχνά, το νεροχύτη μας, με ζεστό νερό και απολυμαντικό. Ειδικά, τον καθαρίζουμε, σχολαστικά, όταν μετά το πλύσιμο κρέατος, ψαριών ή πουλερικών, θέλουμε να πλύνουμε φρούτα ή σαλάτες, να σουρώσουμε ζυμαρικά ή ρύζι, να ξεφλουδίσουμε βραστές πατάτες κ.λπ.
 • Τα υπολείμματα των φαγητών, που "παγιδεύονται", στο σωλήνα της αποχέτευσης και η υγρασία δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον, για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να απολυμαίνουμε την αποχέτευση, ρίχνοντας, στο νεροχύτη, ένα διάλυμα, το οποίο αποτελείται, από ένα λίτρο νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού (5 ml) χλωριούχο λευκαντικό. Εναλλακτικά, μπορούμε να βρούμε, στο εμπόριο, προϊόντα, που προορίζονται, ακριβώς, για αυτήν τη δουλειά.
 • Ποτέ δεν αφήνουμε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι να έρθουν, σε επαφή με άλλα τρόφιμα.
 • Μαγειρεύουμε αυγά ή τρόφιμα, που περιέχουν αυγά, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 63ο C, γιατί έτσι σκοτώνονται τα βακτήρια.
 • Τα τρόφιμα, που περιέχουν ωμά αυγά, όπως π.χ. το σπιτικό παγωτό, το μίγμα του κεϊκ, η μαγιονέζα, το αυγό το χτυπημένο με ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλα, γι’ αυτό δε δοκιμάζουμε, ποτέ, τη ζύμη για κουλουράκια ή ωμό κιμά.
 • Αγοράζουμε μόνο αυγά, τα οποία βρίσκονται, σε ψυγείο και τα διατηρούμε, στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
 • Μαγειρεύουμε τα αυγά, προσεκτικά, έως ότου ψηθεί και ο κρόκος και το ασπράδι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ομελέτας. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου υγρό.
 • Πλένουμε τις κονσέρβες, πριν τις ανοίξουμε, για να απομακρύνουμε σκόνες, μικρόβια κ.λπ., που μπορούν να επιμολύνουν τα τρόφιμά μας.
 • Αποψύχουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα, στο ψυγείο ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Ποτέ, με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου.
 • Διατηρούμε τα τρόφιμα, στο ψυγείο, καλυμμένα.
 • Για να κρυώσουν, γρηγορότερα, τα τρόφιμα, στο ψυγείο, χρησιμοποιούμε, όσο το δυνατόν μικρότερα δοχεία.
 • Σαπουνίζουμε, καλά, τα κουτάκια αναψυκτικών, πριν πιούμε κατ’ ευθείαν από αυτά.
 • Τα φρούτα τρώγονται, καλά, πλυμένα.
 • Πρέπει να χωρίζουμε τα τρόφιμα (π.χ. κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά) και να τα φυλάμε, σε χωριστά δοχεία.
 • Πάντα πλένουμε τα χέρια μας, πριν την προετοιμασία φαγητών και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων.
  Για να καλοψηθεί ένα φαγητό, πρέπει να αναπτυχθεί θερμοκρασία, τουλάχιστον 75ο C, στο εσωτερικό του.
 • Κάποια παραδοσιακά φαγητά, όπως σούσι, φιλέ ταρτάρ κ.λπ., τρώγονται ωμά. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, αν τα επιλέξουμε, βάζουμε, σε κίνδυνο την υγεία μας.
 • Ακόμα και αν, εξωτερικά, το φαγητό μοιάζει να έχει καεί, αυτό δε σημαίνει ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά. Ελέγχουμε, πάντοτε, το εσωτερικό.
 • Δεν αποθηκεύουμε όξινα τρόφιμα, όπως π.χ. χυμούς φρούτων, σε κεραμικά δοχεία.
 • Χρησιμοποιούμε μόνο συσκευασίες, οι οποίες είναι κατάλληλες, για μικροκύματα, στους φούρνους μικροκυμάτων.
 • Αποφεύγουμε τη χρήση αλουμινένιων σκευών, όταν μαγειρεύουμε όξινα τρόφιμα.
 • Τρώμε το μαγειρεμένο φαγητό, που είναι εκτός ψυγείου, το πολύ 2 ώρες, μετά το μαγείρεμα.
 • Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει (να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και μετά, το τοποθετούμε, στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.
 • Τα κατεψυγμένα φαγητά, που βγαίνουν, από τον καταψύκτη, μένουν, στο ψυγείο, μέχρι να ξεπαγώσουν και μετά μαγειρεύονται.
 • Το ζέσταμα όλων των μαγειρεμένων φαγητών πρέπει να γίνεται, με τρόπο, που, στο εσωτερικό τους, να αναπτύσσεται θερμοκρασία, μεγαλύτερη από τους 75ο C.
 • Το ξαναζεσταμένο φαγητό καταναλώνεται, αμέσως. Δεν ξαναμπαίνει, στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.
 • Αν το φαγητό, που περισσεύει, σκοπεύουμε να το καταναλώσουμε, μέσα σε λίγες μέρες, από το μαγείρεμά του, το διατηρούμε, στο ψυγείο.
 • Αν το φαγητό, που περισσεύει, σκοπεύουμε να το καταναλώσουμε, σε μια εβδομάδα ή περισσότερο, από το μαγείρεμά του, το διατηρούμε, στον καταψύκτη.
 • Υπάρχουν διάφορες συνταγές, που κάνουν το φαγητό που περίσσεψε, να μας φανεί φρεσκομαγειρεμένο.
 • Πλένουμε, καλά, τα φρούτα και τα λαχανικά, που θα χρησιμοποιήσουμε, για κομπόστες, σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά κ.λπ.
 • Αγοράζουμε, πάντοτε, τα ειδικά βάζα ή τις συσκευασίες, για τις σπιτικές λιχουδιές.
 • Αν παρασκευάζουμε ψάρια λιαστά, ή λιαστές ντομάτες ή αποξηραίνουμε βότανα, αρωματικά φυτά κ.λπ. πρέπει να προσέξουμε, ιδιαίτερα, την επαφή τους, με έντομα, σκόνες κ.λπ.
 • Όταν αγοράζουμε παιδικές τροφές, διαβάζουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή, την ετικέτα.
 • Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας τη διατροφή των παιδιών μας. Ακολουθούμε, πιστά, τις συμβουλές του παιδιάτρου.
 • Πλένουμε, πολύ προσεχτικά, τα χέρια μας, πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία του φαγητού του μωρού μας καθώς και πριν το τάισμά του.
 • Όταν χρησιμοποιούμε γάλα σε σκόνη, βρεφικές κρέμες σε σκόνη, κ.λπ., ακολουθούμε, πιστά, τη δοσολογία, που αναγράφεται, στη συσκευασία. Μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης μπορεί να βλάψει το παιδί μας.
 • Πάντα πλένουμε τα χέρια μας, πριν την προετοιμασία φαγητών και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων.
 • Καλύπτουμε οποιοδήποτε κόψιμο ή αμυχή, στο δέρμα μας, με αδιάβροχο επίδεσμο.


Χρυσές συμβουλές για τα κρέατα και τα θαλασσινά

Όταν δεν περιποιούμαστε, σωστά, το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, για επιμόλυνση. Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια να εξαπλώνονται, στο φαγητό και παντού, στην κουζίνα.

 • Πάντα, πλένουμε τα χέρια μας, τις σανίδες, που κόβουμε τα τρόφιμα, τα πιάτα και τα σκεύη, με ζεστό νερό και σαπούνι, αφού έρθουν, σε επαφή, με ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
  · Αν είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε μια σανίδα κοπής τροφίμων για τα φρέσκα προϊόντα και μια άλλη για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
 • Ποτέ, δεν πρέπει να αφήνουμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο σκεύος, που προηγουμένως, περιείχε ωμό φαγητό.
 • Όταν μαρινάρουμε τρόφιμα, πρέπει να τα τοποθετούμε, στο ψυγείο και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Πετάμε, πάντα, τη μαρινάρα, μετά τη χρήση, διότι περιέχει χυμούς, που ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαρινάρα, για να κάνουμε σάλτσα, κρατούμε μία ποσότητα, πριν βάλουμε μέσα σε αυτήν, το ωμό τρόφιμο.
 • Προσέχουμε, όταν αποθηκεύουμε τρόφιμα, στο ψυγείο μας, να μην τρέξουν «ζουμιά», από τα κρέατα και τα θαλασσινά, στα φρούτα και στα λαχανικά.
 • Αποθηκεύουμε, σε χωριστά σκεύη, κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά.

Για το μπάρμπεκιου, πρέπει να γνωρίζουμε:

 • Δεν κόβουμε, με το ίδιο μαχαίρι ωμά και ψημένα τρόφιμα.
 • Δεν κόβουμε, με το ίδιο μαχαίρι, πουλερικά, ψάρια και κόκκινο κρέας.
 • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη, πιάτα, τάβλες, για τα ωμά και τα ψημένα κρεατικά.
 • Δεν προσθέτουμε, στα ψημένα κρεατικά μαρινάδα, που έχει χρησιμοποιηθεί, σε ωμά.
 • Πλένουμε, καλά, τα χέρια μας, αφού πιάσουμε ωμά κρέατα.
 • Δεν αφήνουμε ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.
 • Καλοψήνουμε το φαγητό. Ακόμα και αν μας φαίνεται π.χ. το κρέας ότι έχει καεί εξωτερικά, ελέγχουμε αν έχει ψηθεί και στο εσωτερικό.
 • Γυρίζουμε τα τρόφιμα, συχνά,  πάνω στη σχάρα, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
 • Πριν ψήσουμε κάποια κατεψυγμένα τρόφιμα, τα αποψύχουμε, καλά.


Χρυσές συμβουλές για τα φρούτα και τα λαχανικά

 • Όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά, διαλέγουμε τα πιο φρέσκα και αυτά, που είναι, σε καλή κατάσταση.
 • Αν είναι συσκευασμένα, αποφεύγουμε να αγοράσουμε αυτά, που έχουν πολλά υγρά,  μέσα στη συσκευασία τους.
 • Χειριζόμαστε τα τρόφιμα, με προσοχή. Ακόμα και αυτά που φαίνονται ανθεκτικά, μπορεί να  «χτυπηθούν».
 • Αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα και τα καρότα, μπορούν να αποθηκευτούν, αλλά τα περισσότερα πρέπει να καταναλώνονται, εντός λίγων ημερών.
 • Τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, μέσα σε καθαρό και κρύο (5ο) ψυγείο, εγκαίρως. Οι μπανάνες, οι ντομάτες ή τα φρούτα, που χρειάζονται περαιτέρω ωρίμανση μπορεί να αποθηκευτούν, σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Διαβάζουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες τις οδηγίες της ετικέτας, για τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, όπως «διατηρούνται στο ψυγείο» ή «κατά προτίμηση πριν από…». Πετάμε οτιδήποτε έχουμε διατηρήσει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή οτιδήποτε φαίνεται ή μυρίζει χαλασμένο.
 • Πλένουμε τα τρόφιμα, ακριβώς πριν τα καταναλώσουμε, όχι πριν τα φυλάξουμε, στο ψυγείο.
 • Καλύπτουμε τα πιάτα, με τα κομμένα φρούτα και λαχανικά. Φυλάμε τις κομμένες φρουτοσαλάτες ή άλλα κομμένα τρόφιμα, στο ψυγείο, έως ότου τα σερβίρουμε. Πετάμε τα τρόφιμα αυτά, εάν έχουν μείνει, εκτός ψυγείου, για περισσότερο από τέσσερις ώρες.
 • Πριν ετοιμάσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, πλένουμε τα χέρια μας και καθαρίζουμε τις σανίδες, που κόβουμε τα τρόφιμα και τα σκεύη, με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • Για να απομακρύνουμε κάθε δύσκολη βρωμιά, πλένουμε τα φρέσκα προϊόντα, κάτω από τρεχούμενο νερό.
 • Χρησιμοποιούμε μια βούρτσα, για λαχανικά, για να τρίψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν σκληρή επιφάνεια, όπως πατάτες, καρότα κ.λπ.
 • Κόβουμε και πετάμε κάθε φθαρμένη ή χτυπημένη επιφάνεια. Τα βακτήρια μπορούν να εμφανιστούν, στα χαλασμένα μέρη των φρούτων και των λαχανικών.
 • Αφαιρούμε τα σάπια μέρη των λαχανικών, πριν τα αποθηκεύσουμε, στο ψυγείο ή τα μαγειρέψουμε.
 • Τα φρούτα τρώγονται καλά πλυμένα: Τα σαπουνίζουμε και τα τρίβουμε ελαφρά, με σφουγγάρι (όσα έχουν σκληρή φλούδα). Τα ξεπλένουμε, με άφθονο νερό.
 • Η φλούδα των φρούτων είναι το μέρος του καρπού, που δέχεται, συνεχώς, την επίδραση του ηλίου, από το σχηματισμό έως και την ωρίμανσή του, γι’ αυτό έχει και τις περισσότερες βιταμίνες. Έχει, επίσης, πολλές ίνες. Είναι καλό να τρώμε τα φρούτα, με τη φλούδα τους (για όσα αυτό μπορεί να γίνει).
 • Όταν στύβουμε τα φρούτα, χάνουμε βιταμίνες, αλλά και ίνες. Οι μεν βιταμίνες (κυρίως η C) οξειδώνονται (έρχονται σ’ επαφή με το οξυγόνο του αέρα και καταστρέφονται), οι δε ίνες μένουν στο σουρωτήρι και αποτελούν τη λεγομένη πούλπα. Όταν αποφασίσουμε να πιούμε χυμό, δεν πετάμε την πούλπα, την τρώμε, με το κουταλάκι. Οι ίνες είναι πολύτιμες! Πίνουμε το χυμό, αμέσως, μετά το στύψιμο.
 • Τα ώριμα φρούτα έχουν, από μόνα τους, αρκετή φρουκτόζη, η οποία είναι το πιο γλυκό φυσικό σάκχαρο. Είναι περιττό να αυξάνουμε τη γλυκύτητά τους, με προσθήκη ζάχαρης, η οποία, απλά, τα ισοπεδώνει, γευστικά. Αν, πάλι, προσθέσουμε σαντιγί, τότε, τα φρούτα, από φυσικά προϊόντα, χωρίς λίπος, μετατρέπονται, σε επιβαρυντικά, για την υγεία μας, παρασκευάσματα.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

 • Με το βρασμό των λαχανικών απομακρύνεται σημαντικό μέρος των νιτρικών, που περιέχονται, σε αυτά. Έτσι, το νερό στο οποίο έβρασαν τα λαχανικά, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται.
 • Τα εξωτερικά (γηρασμένα) φύλλα των φυλλωδών λαχανικών (μαρούλι, λάχανο κ.λπ.) περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, σε σχέση με τα υπόλοιπα φύλλα. Πετάμε τα εξωτερικά φύλλα.
 • Οι μίσχοι και οι βλαστοί (κοτσάνια) των περισσότερων λαχανικών περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, σε σχέση με το έλασμα των φύλλων.