Πετρέλαιο Θέρμανσης

en_022.jpgΤέλος καλοκαιριού και ο οικογενειακός προϋπολογισμός δέχεται ήδη την 'επίθεση' των υψηλών εξόδων του φθινοπώρου και του επερχόμενου χειμώνα. Στην 'κεφαλή' αυτής της επίθεσης τα έξοδα θέρμανσης που, λίγο με την διεθνή κρίση στα καύσιμα, λίγο με την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος, είναι ένας από τους πιο σοβαρούς πονοκέφαλους των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.

Ως δείγμα της δικής μας συμβολής στην αντιμετώπιση του 'εχθρού', να μερικές υπενθυμίσεις και επισημάνσεις που θα σας βοηθήσουν στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και την μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η σωστή συντήρηση

Η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι υποχρεωτική (Ν. 54678/1986). Αλλά, πέρα από την υποχρέωση, πρέπει να θυμάστε πάντα ότι ένα καλά συντηρημένο και ρυθμισμένο σύστημα θέρμανσης εγγυάται ασφαλή λειτουργία και εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος καυσίμου, μικρότερη εκπομπή ρύπων, ζεστασιά για όλη την οικογένεια.

Η καλύτερη περίοδος για τη συντήρηση του καυστήρα είναι η άνοιξη, όταν τα κατάλοιπα της καύσης είναι ακόμα νωπά και απομακρύνονται εύκολα. Ωστόσο, αν δεν καλέσατε από τότε τον συντηρητή σας βιαστείτε. Τα κρύα φτάσανε, οι καλοί τεχνίτες είναι ήδη 'είδος εν ανεπαρκεία' και το κόστος συντήρησης μπορεί να γίνει υψηλότερο. Η συντήρηση του καυστήρα και της εγκατάστασης του καλοριφέρ, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ειδικευμένους τεχνικούς, με άδεια Εγκαταστάτη Συντηρητή Υγρών Καυσίμων.

Ζητείστε από τον συντηρητή σας να συμπληρώσει το ειδικό φύλλο ελέγχου του συστήματος θέρμανσης. Η συμπλήρωση αυτού του εντύπου εγγυάται ότι ο τεχνικός έχει κάνει καλά τις εργασίες συντήρησης και αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί σε περίπτωση ατυχήματος ή ρύπανσης.

Η ασφάλεια του συστήματος (και η δική σας)

Στην εγκατάσταση του συστήματός σας, βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή καυσίμου χωρίζεται με τοίχο από τον καυστήρα για να αποφευχθεί η πρόκληση ή μετάδοση πυρκαγιάς.

Επίσης, προμηθευτείτε έγκαιρα έναν πυροσβεστήρα κατάλληλο για το σβήσιμο πυρκαγιών σε καύσιμα (συνήθως διοξειδίου του άνθρακα, αφρού ή άλλων ειδικών υλικών) και τοποθετήστε τον σε κατάλληλη θέση κοντά στον καυστήρα ώστε να σας επιτρέπει την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Να κάνετε τακτικούς έλεγχους για την επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας αυτών των πυροσβεστήρων, ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Στις μεγάλες εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα αυτές που καλύπτουν δημόσιους χώρους ή χώρους που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένα κατάλληλα συστήματα πυρασφάλειας που να ενεργοποιούνται αυτόματα με την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας διαθέτει ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα (βάνα) παροχής πετρελαίου που διακόπτει αυτόματα τη ροή του καυσίμου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η παραγγελία

Η τιμή του πετρελαίου διαφοροποιείται από εταιρία σε εταιρία και από πρατήριο σε πρατήριο. Επίσης είναι συνήθως χαμηλότερη όταν προμηθεύεστε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, πριν από κάθε παραγγελία ή την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του πετρελαίου, η καλή οργάνωση των προμηθειών, μια σχολαστική έρευνα στην αγορά και φυσικά μια καλή διαπραγμάτευση αποβαίνει πάντοτε σε όφελός σας.

Θα πρέπει ακόμα να παρακολουθείτε συχνά το υπόλοιπο της δεξαμενής για να αποφύγετε να … κρυώσετε, αλλά και να προβείτε σε βιαστικές προμήθειες που, μεταξύ των άλλων, θα σας φέρουν σε μειονεκτική θέση κατά την διαπραγμάτευση της τιμής.

Παραλαβή και μέτρηση του πετρελαίου

Τα βυτιοφόρα των εταιριών καυσίμων πρέπει να διαθέτουν μετρητή σε λίτρα. Αυτός θεωρείται το νόμιμο μέσο μέτρησης της ποσότητας που αγοράζετε. Γι' αυτό πρέπει να ελέγχετε τον μετρητή του βυτιοφόρου πριν και μετά την εκφόρτωση. Καλό είναι πάντως να κάνετε σχολαστική μέτρηση της ποσότητας που παραλάβατε και με τα δικά σας 'μέτρα και σταθμά', δηλαδή στη δική σας δεξαμενή.

Με βάση τη γεωμετρία της δεξαμενής σας φτειάξτε έναν πίνακα που θα σας δίνει την περιεκτικότητα σε πετρέλαιο για κάθε εκατοστό ύψους της στάθμης του καυσίμου. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε για την ετοιμασία αυτού του πίνακα θα σας επιστραφεί με τη μορφή της 'αίσθησης ασφάλειας' όταν θα ελέγχετε την κατάσταση σε κάθε παραλαβή και, σε περίπτωση κακόπιστου προμηθευτή, είναι πιθανό να γλυτώσετε πολλά χρήματα.

Αν δεν έχετε ήδη τον κλασσικό διαφανή μετρητή στάθμης (συνήθως ένας κάθετος πλαστικός σωλήνας προσαρμοσμένος κατάλληλα στη δεξαμενή) εξετάστε τη δυνατότητα να τον εγκαταστήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να βυθίζετε στη δεξαμενή μια μεταλλική βέργα με υποδιαιρέσεις σε εκατοστά για την μέτρηση του ύψους της στάθμης του καυσίμου. Ελέγχοντας το ύψος πριν και μετά την παραλαβή, υπολογίζετε με βάση τον πίνακά σας την ποσότητα που παραλάβατε.

Ζητάτε νόμιμες αποδείξεις με όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα σωστά, δηλαδή τον όγκο (λίτρα), την τιμή λίτρου, το ποσό πληρωμής, ημερομηνία κλπ. Αν υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ποσότητα ή την ποιότητα του πετρελαίου, γράψτε επάνω στο σώμα της απόδειξης (προτού κοπεί από το μπλοκ του προμηθευτή σας) τη φράση 'Με επιφύλαξη'. Έτσι διατηρείτε όλα τα νόμιμα δικαιώματά σας.

Η ποιότητα και η τιμή του πετρελαίου

Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι το καθαρό ή φωτιστικό πετρέλαιο αλλά το γνωστό ως ακάθαρτο πετρέλαιο. Έχει κοκκινωπή απόχρωση και μεγαλύτερη περι-εκτικότητα σε θειάφι γι' αυτό απελευθερώνει περισσότερο καπνό και έχει χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με το φωτιστικό πετρέλαιο. Γι' αυτό είναι φθηνότερο.

Επίσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επιδοτείται από την κυβέρνηση κατά τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να επιβαρύνει λιγότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς (και φυσικά τον τιμάριθμο). Η περίοδος που ισχύει αυτή η επιδότηση ανακοινώνεται κάθε Οκτώβριο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Φροντίστε να κάνετε τις προμήθειές σας κατά την περίοδο της επιδότησης, αφού η διαφορά των τιμών δεν είναι ευκαταφρόνητη.

Χρησιμοποιείτε το σύστημά σας με λογική

Κάντε οικονομία στη χρήση της θέρμανσης. Κλείστε τα σώματα στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε, κλείνετε το σύστημα όταν απουσιάζετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα (για να μη χρειαστεί να ανοίξετε κάποιο παράθυρο για να ... δροσιστείτε). Κοστίζει λιγότερο στο πορτοφόλι σας και στο περιβάλλον.

Να θυμάστε πάντοτε ότι το πετρέλαιο δεν ανήκει στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτώβριος 2001