Καταναλωτικά Βήματα 10-11/2003



200311vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Η διατροφή, όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, για την υγεία μας.

Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπως η δική μας, ο τρόπος ζωής, οι κοινωνικές δομές και η παγκοσμιοποιημένη αγορά - οικονομία υπαγόρευσαν και διαμόρφωσαν μια αλυσίδα "δράσεων", που ξεκινά από την παραγωγή προιόντων και φτάνει μέχρι το καθημερινό μας τραπέζι.

Στην αγροτική παραγωγή, φυτική και ζωική, στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στην προσφορά, στη διαδικασία προώθησης ενός προϊόντος στον Καταναλωτή και στην τελική επεξεργασία του συγκεκριμένου προϊόντος, από τον ίδιο τον Καταναλωτή, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, επιστημονικές , παραδοσιακές , εμπειρικές, που, όμως, πολλές φορές, κρύβουν μικρούς ή μεγάλους κινδύνους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την αλυσίδα διαδικασιών, έχουν ως κύριο στόχο τους το οικονομικό κέρδος. Το κέρδος είναι κύριος μοχλός ανάπτυξης των οικονομιών, όταν, όμως, δεν υπακούει σε "κανόνες" ηθικής, υγείας, νομοθεσίας, αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τον τελικό Καταναλωτή.

Ο Καταναλωτής, για να προστατέψει την "τσέπη" του και κυρίως την υγεία του, χρειάζεται θεσμούς ελέγχου και προστασίας, γνώση, δράση, ατομική και συλλογική.

Το όποιο πρόβλημα, όσο σοβαρό και αν είναι, αν δε γνωστοποιείται στους αρμόδιους φορείς, γιατί "θάβεται" κάτω από τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες των προσωπικών μας αναγκών, δεν θα οδηγηθεί ποτέ σε λύση.

Στο ΚΕ.Π.ΚΑ., οι Καταναλωτές αποτελούν την κύρια πηγή πληροφόρησης, για την αγορά. Οι Καταναλωτές καταγγέλλουν υψηλές τιμές, αλλοιωμένα τρόφιμα, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στο χώρο των σούπερ μάρκετ, αθέμιτο ανταγωνισμό, στις λαϊκές αγορές.

Εμείς, με τη σειρά μας, αξιοποιούμε τις καταγγελίες αυτές, προς κάθε κατεύθυνση:

* Δίνουμε συμβουλές στον ίδιο τον Καταναλωτή, πως να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.
* Παρεμβαίνουμε στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή στον προμηθευτή, για να επιλυθεί η διαφορά, υπέρ του Καταναλωτή.
* Ενημερώνουμε τις υπεύθυνες αρχές. και απαιτούμε την παρέμβασή τους και την επιβολή κυρώσεων σε όσους προμηθευτές "παίζουν" με την υγεία και το πορτοφόλι μας.
* Αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των Καταναλωτών, σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
* Αξιοποιώντας το Περιοδικό του ΚΕ.Π.ΚΑ. Καταναλωτικά Βήματα, το site www.kepka.org, τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., ενημερώνουμε τους Πολίτες - Καταναλωτές και τους ζητούμε να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια.

Ακόμα και ένα απλό αλλά "έγκαιρο" τηλεφώνημα στο ΚΕ.Π.ΚΑ. θα βοηθήσει να μην ξαναβρούμε, μπροστά μας, το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα διογκωμένο.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης