Καταναλωτικά Βήματα 10-12/2006



200610-12vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Η διαπλοκή, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και η έλλειψη διαφάνειας προβληματίζουν, ως κεντρικά ζητήματα, τον Πολίτη - Καταναλωτή. Είναι προβλήματα του παρελθόντος, του παρόντος και θα είναι και του μέλλοντος, αν εμείς παραμείνουμε απλοί παρατηρητές. Είναι θέματα υπαρκτά, αφορούν την ουσία της κοινωνίας, την ουσία της οικονομίας, την ουσία της Δημοκρατίας. Τα αίτια υπάρχουν, στο πολιτικό σύστημα, στον τρόπο λειτουργίας των κρατικών και κυβερνητικών δομών, των δομών της Δημοτικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ακόμα και στον τρόπο λειτουργίας μας, ως Πολίτες - Καταναλωτές. Η πελατειακή σχέση και η διαφθορά έχουν κυριαρχήσει και απαξιώσει την πλειοψηφία των δομών μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

Η χαλαρότητα, η αδιαφορία και κυρίως η ατιμωρησία συνέτειναν, στο να μη μείνει κανένας χώρος αλώβητος. Έχουμε γίνει μάρτυρες μεγαλόπνοων εξαγγελιών, "Θα πατάξουμε τη διαφθορά.", "Η τιμωρία των παραβατών θα είναι αμείλικτη.", "Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.", "Η διαφάνεια θα διατρέχει όλο το σύστημα.", "Η αξιοκρατία και η προσφορά θα αναγνωρίζονται, έμπρακτα.", "Το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται, χωρίς καμιά εξαίρεση.". Και πολλές άλλες υποσχέσεις, με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε, μέσα από τηλεοπτικά παράθυρα, κυρίως πριν από εκλογές. Όποιος προσπαθεί να υπεραπλουστεύσει το μεγάλο αυτό θέμα: "Ευθύνεται η ελεύθερη αγορά.", "Ευθύνεται η Α' ή η Β' εξουσία.", "Ευθύνονται οι προηγούμενοι", μάλλον θέλει να συσκοτίσει, να διαιωνίσει το "σύστημα", που έχει οδηγήσει τη χώρα μας, σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μετά τις εκλογές, αυτές οι εκλογικές ρητορείες μεταφράζονται, σε πρακτικές: "Δε δικαιούστε να μάθετε τα πρόστιμα, που επιβάλαμε, ως Νομαρχία, στις επιχειρήσεις, για παραβάσεις.", "Δε δικαιούστε να μάθετε ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις χρηματοδοτήσαμε, ως Δήμος.". Και τα ερωτήματα παραμένουν, αμείλικτα: Μήπως τα χρήματα, που μοιράζουν, τα κληρονόμησαν, από τον "μπαμπά τους";. Γιατί "γράψανε, στα παλιά τους υποδήματα" τις προεκλογικές τους υποσχέσεις; Tι έχουν να φοβηθούν; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Πως χρησιμοποιούν το δημόσιο χρήμα, που εισπράττουν, από τους Πολίτες -Καταναλωτές;

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας διασφαλίζεται από τη νομοθεσία, αλλά κυρίως από την εφαρμογή της. Αφορά την ατομική και τη συλλογική στάση αλλά και τη λειτουργία, με διαφάνεια, των μηχανισμών ελέγχου, των ανεξάρτητων αρχών και των μηχανισμών επιβολής κυρώσεων. Για να γίνουν οι υποσχέσεις πράξη, ένας μόνο δρόμος, ίσως, υπάρχει: Η θεσμική συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών. Η δράση της Κοινωνίας των Πολιτών ανατρέπει "αρνητικές" αποφάσεις, σε όλα τα επίπεδα. Για να γίνει, όμως, η παρέμβαση αυτή, ισχυρή και αποτελεσματική, απαραίτητο "βήμα" αποτελεί η θεσμική συμμετοχή των "πιστοποιημένων" εκφράσεών της, σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας (μηχανισμούς ελέγχου και κυρώσεων, ανεξάρτητες αρχές κ.λπ.), ώστε να σπάσουμε τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, μέσα από διαδικασίες, ανοιχτές, στην κοινωνία και τους Πολίτες.

Έτσι, θα κάνουμε το ποιοτικό "άλμα", για να ανατρέψουμε την επικρατούσα άποψη, στην ελληνική κοινωνία, για την διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις, απελευθερώνοντας, συγχρόνως, "υγιείς" και "δημιουργικές" δυνάμεις, από όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας. Ο ρόλος μας, ως Πολίτες - Καταναλωτές, δεν είναι να αδρανούμε, στον "καναπέ" του σαλονιού μας, απέναντι από το "χαζοκούτι", δεν εξαντλείται, στις κριτικές του καφενείου, δεν ολοκληρώνεται, με άκριτα πιστεύω, σε προεκλογικές υποσχέσεις. Εκδηλώνεται, με τη λειτουργία μας, ως συνειδητοποιημένοι Πολίτες, που συμμετέχουν, κρίνουν, διακρίνουν, τιμωρούν, επιβραβεύουν.

Ο Πρόεδρος
και Συντονιστής του Ε.Σ.Κ.

Νικόλαος Τσεμπερλίδης