Καταναλωτικά Βήματα 11-12/2013

201311-12.jpg

Φίλες, Φίλοι,

Η οικονομική κρίση έκανε πολλούς από εμάς να αλλάξουμε συμπεριφορά, ως καταναλωτές, για πολλά ζητήματα. Επιδιορθώνουμε, στη μοδίστρα, ή στον τσαγκάρη, ρούχα και παπούτσια, που, πριν λίγο, καιρό πετούσαμε, πολύ εύκολα, στα σκουπίδια. Πολλοί καταναλωτές, ντρεπόμαστε να δουν οι γείτονές μας, ή οι συγγενείς μας, ή οι φίλοι μας ότι διορθώνουμε παλιά μας ρούχα, ή παπούτσια. 

Και, όμως, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά να είμαστε υπερήφανοι και να το διαλαλούμε, όταν επιδιορθώνουμε και ξαναχρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο, που αντί να το πετάξουμε το διορθώνουμε, παρατείνοντας, έτσι, τη διάρκεια της ζωής του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική αξία και διάσταση τέτοιων επιλογών μας, που ξεπερνούν τα όρια των προσωπικών μας οικονομικών και επηρεάζουν το περιβάλλον, τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, τον πλανήτη ολόκληρο. 

Γνωρίζοντας τους παραπάνω προβληματισμούς και τις αναστολές πολλών καταναλωτών και με το σκεπτικό ότι η Γη έχει περιορισμένους πόρους, τους οποίους έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε, όσο το δυνατόν πιο ακέραιους, στις επόμενες γενιές, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια σειρά δράσεων, για να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές, για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών.

Στοχεύσαμε να ανατρέψουμε τη λογική, που επικρατεί, σε πολλούς από εμάς, σήμερα, ότι περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών σημαίνει μόνον ανακύκλωση. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν λύσεις, που προηγούνται της ανακύκλωσης:
  • Πρόληψη: Μαθαίνουμε να επιλέγουμε αγαθά, που είναι φιλικά, στο περιβάλλον, σε όλο τον κύκλο ζωής. 
  • Επανάχρηση: Μαθαίνουμε να μην πετάμε, αγαθά, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ξανά και ξανά, δηλαδή διορθώνουμε, δανείζουμε, δανειζόμαστε, κατασκευάζουμε, εξοικονομούμε χρήματα και πρώτες ύλες.
  • Ανακύκλωση: Μαθαίνουμε να χωρίζουμε τα υλικά και να τα τοποθετούμε, στους σωστούς κάδους, με το σωστό τρόπο.
Με τις παραπάνω μεθόδους, περιορίζουμε τα υλικά, που, τελικά, θα καταλήξουν, στα σκουπίδια. 

Τεράστιος αριθμός καταναλωτών ζήτησε να συμμετάσχει στις δράσεις αυτές του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ανάμεσά τους, σχολεία, σύλλογοι, δήμοι, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Κατανοούμε την ανάγκη των καταναλωτών να εκπαιδευτούν Όμως, και οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι, για να υλοποιήσει το ΚΕ.Π.ΚΑ. παρόμοιες και όχι μόνο, δράσεις, πρέπει να γίνουν μέλη του, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.
 
Διαβάστε εδώ  το υπόλοιπο περιοδικό.