Καταναλωτικά Βήματα 3-4/2013

201303-04.jpg

Φίλες, Φίλοι,

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2012, το 2008, 81 εκατομμύρια πολίτες, στην Ευρώπη, ζούσαν, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 2011, ο αριθμός αυξήθηκε, κατά 40 περίπου εκατομμύρια και εκτινάχτηκε, στα 120 εκατομμύρια. Το 2012, εκτιμάται ότι υπήρξε παρόμοια αύξηση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει, συνήθως, τα στοιχεία της φτώχειας, με καθυστέρηση πολλών μηνών. Στη χώρα μας, οι φτωχοί ανέρχονται, στο 30% του πληθυσμού.  



Καθημερινά, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισκέπτονται πολίτες, με μηδαμινό εισόδημα (άνεργοι), ή ελάχιστο εισόδημα. Αυτοί οι συμπολίτες μας, δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα, δεν έχουν δικαίωμα, στην κατανάλωση. Οπότε δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα, ως καταναλωτές. Γιατί το δικαίωμα στην κατανάλωση αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία βασίζονται και χτίζονται όλα τα υπόλοιπα δικαιώματά μας. Όταν άνεργοι γονείς τρέφουν δύο ανήλικα παιδιά, με 2 ευρώ, για μια εβδομάδα, ποια δικαιώματα έχουν αυτά τα παιδιά, σε διατροφή υψηλής αξίας, ασφάλειας, ποιότητας κ.λπ.; Όταν μικρά παιδιά παίρνουν τα κεριά, από τις εκκλησίες, για να διαβάσουν τα μαθήματά τους, στο σπίτι, όπου το ρεύμα είναι κομμένο, ποια δικαιώματα έχουν αυτά τα παιδιά, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην εκπαίδευση, στη γνώση κ.λπ.; 

Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα αυτά και πιέζουμε, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρεθούν λύσεις. Συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλο βάρος, στη διασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών, στις καθολικές υπηρεσίες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ταχυδρομικές υπηρεσίες, αστικές συγκοινωνίες, νερό) και στα αγαθά, που είναι απαραίτητα, για την επιβίωσή μας (τρόφιμα, ρούχα, στέγαση κ.λπ.). Η ακρίβεια και οι αυξήσεις τιμών αυτών των απαραίτητων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό, με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, έχουν βάλει, σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε και να πληρώνουμε αυτά τα αγαθά. Όμως, ο αποκλεισμός μας, από τις καθολικές υπηρεσίες, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Η αδυναμία μας να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε τα απαραίτητα οδηγεί, στο γνωστό "σπιράλ" της ύφεσης, όπου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, όλο και περισσότεροι χάνουν τις δουλειές τους, όλο και περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνουν τις κοινωνικές παροχές, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. 

Πρώτο μέλημά μας, λοιπόν, σήμερα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπης της κρίσης και της φτώχειας είναι η αντιμετώπιση αυτής της φτώχειας και η διασφάλιση του δικαιώματος, στην κατανάλωση. Για να ακουστεί αυτή η φωνή και να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι δυνατή. Η δύναμη της φωνής του ΚΕ.Π.ΚΑ. εξαρτάται από τα ενεργά του μέλη. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε. 
Διαβάστε εδώ το υπόλοιπο περιοδικό.