Καταναλωτικά Βήματα 7-8/2011

201107_08.jpgΦίλες, Φίλοι,

Έως τις 5/7/2011 είχαμε 49 θανάτους και 4178 ασθενείς, από ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο, που διατρέχει όλη την Ευρώπη. Αιτία το βακτήριο E.coli, ενδυναμωμένο, σε σχέση με το παρελθόν. Και οι καταναλωτές αναρωτιούνται, από πού προήλθε, πως θα προστατευτούν, ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι, και φυσικά αν θα τιμωρηθούν, ανάλογα.

Μέχρι σήμερα έχουν ενοχοποιηθεί και από-ενοχοποιηθεί ωμά λαχανικά, (αγγουράκια, ντομάτες, μαρούλια κ.λπ.), χώρες προέλευσης (Ισπανία, Γερμανία κ.λπ.), αγροκτήματα (που έχουν οδηγήσει και σε αιτήματα αποκατάστασης οικονομικής ζημιάς χωρών και παραγωγών, μαζί με «κόλπα για το ύψος» των αποζημιώσεων), αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Η μόνη βεβαιότητα είναι το τεράστιο έλλειμμα στην προστασία της υγείας του καταναλωτή, και οι αποζημιώσεις που θα πληρώσουμε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και όχι οι υπεύθυνοι, που αφαιρούν ζωές.

Αναρωτιέται κανείς, μετά από επανειλημμένα διατροφικά σκάνδαλα, μικρά ή μεγάλα, τοπικά ή υπερεθνικά, (νόσος των τελών αγελάδων, κοτόπουλα με διοξίνες, ελαιόλαδο νοθευμένο με ορυκτέλαιο, ψάρια με βαρέα μέταλλα, οπωρολαχανικά φορτωμένα με απαγορευμένα χημικά κλπ), που αρχή και τέλος είχαν, τα περισσότερα, από αυτά, το μεγάλο οικονομικό κέρδος, τι διδαχθήκαμε και πως οργανωθήκαμε, ως Ευρώπη, ως χώρες-μέλη, για να αποτρέψουμε νέα διατροφικά σκάνδαλα;

Αρκεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ύπαρξη του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε εθνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των κρίσεων; Θα λέγαμε, όχι, αν δεν αναθεωρηθεί και αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, για την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, σε όλη την Ευρώπη, όχι υπακούοντας στις επιδιώξεις της βιομηχανίας, αλλά στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, με όλες τις παραβάσεις των εταιρειών, όπου να απεικονίζεται η διαχρονική πολιτική τους, ώστε οι ποινές να είναι ανάλογες της συνολικής εικόνας τους. Και βεβαίως, η βάση να είναι προσβάσιμη, στους καταναλωτές, γιατί η τιμωρία, από πλευράς καταναλωτών, είναι η σημαντικότερη όλων. Δεν μπορεί ο ΕΦΕΤ, ακόμα και σήμερα, να μην είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, από το χωράφι ή το τελωνείο, μέχρι το ράφι. Δεν μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για την Υγεία και τους Καταναλωτές, κ. Ντάλι, να ενστερνίζεται και να ανακοινώνει όποια εικασία και όποια δικαιολογία του «σέρβιραν» κάποιοι Γερμανοί επιστήμονες, όχι υπεύθυνοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, αλλά κάποιου κρατιδίου της. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανέλαβε τη διαχείριση της κρίσης η ίδια;

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να υπηρετούμε «συντεχνιακά» και οικονομικά συμφέροντα ή την προστασία των καταναλωτών; Οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, θα κρίνουν αν πήραμε τα μηνύματα των καιρών ή «πετάμε τη μπάλα, στην κερκίδα», για να έχουμε αποτελέσματα «στημένα» και υποταγμένα, στο βωμό της αισχροκέρδειας.
Οι καταναλωτές θα είμαστε παρατηρητές ή συμμέτοχοι; Απλοί αποδέκτες αποφάσεων ή συνδιαμορφωτές; Ο κάθε ένας από εμάς, ας κοιτάξει στον καθρέπτη του.

Εμείς στο ΚΕ.Π.ΚΑ., με όση δύναμη αντλούμε, από τα μέλη μας, θα συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.