Καταναλωτικά Βήματα 05-06/2010

201005-06.jpgΦίλοι και Φίλες,

Την ώρα, που δύο παιδιά, από την Πετρούπολη, ο Νικόλας και ο Γιώργος, συγκινούσαν το πανελλήνιο, καταθέτοντας το χαρτζιλίκι τους, για να ξεπληρωθεί, το δημόσιο χρέος και αναπτερώνοντας την ελπίδα, για την πατρίδα μας, άλλοι "έλληνες"...

Οι "πατριώτες", που υψώνουν τα λάβαρα της εθνικοφροσύνης, φυγαδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ, στο εξωτερικό. Μεταφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, σε εξωχώριες εταιρείες (Offshore), για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Πωλούν, στον έλληνα καταναλωτή, τα ίδια προϊόντα, κατά μέσο όρο 30% ακριβότερα, από άλλες ανεπτυγμένες και με μεγαλύτερο μέσο εισόδημα χώρες της Ευρώπης. Μεταφέρουν την αύξηση του Φ.Π.Α., στον καταναλωτή και μάλιστα σε πολλαπλάσια ποσοστά, ενώ δήλωναν ότι θα τον απορροφήσουν, μειώνοντας τα κέρδη τους. Βαφτίζουν τα εισαγόμενα αμνοερίφια, ελληνικά, για να κερδοσκοπήσουν. Αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων, πέρα από κάθε λογική, με αφορμή τις αυξήσεις των φόρων. Διαπλέκονται με τους μηχανισμούς ελέγχου και των πολιτικών ηγεσιών τους, θέτοντας, σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Παραδίδουν έργα, εκτός προδιαγραφών, για να πλουτίσουν. Θυσιάζουν το περιβάλλον, στα άνομα κέρδη. Ελέγχουν την πληροφόρηση, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, για την υπηρέτηση των υπέρ κερδών τους. Εκβιάζουν, κατευθύνουν το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Κρύβουν εισοδήματα, γιατί είναι "μαγκιά" να κλέβεις το κράτος. Απαξιώνουν τη δημόσια υγεία και μας στέλνουν, στην ιδιωτική, με το αζημίωτο. Εξαργυρώνουν συνταγές φαρμάκων, με καλλυντικά. Μετατρέπουν την τουριστική οικονομία, σε ευκαιρία "αρπαχτής". Μετατρέπουν την αγροτική οικονομία σε επιδοτούμενη διαπλοκή. Βγάζουν κραυγές, για κάποιους συναδέλφους τους, που παρανομούν, αισχροκερδούν, απομυζούν το δημόσιο και τους φόρους του πολίτη, αλλά δε δίνουν ονόματα, στη δημοσιότητα. Παρκάρουν, στις ράμπες, για τα ΑΜΕΑ. Κλείνουν πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών, με τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα. Αποδέχονται να μη πάρουν απόδειξη αγοράς, για να "γλιτώσουν" το Φ.Π.Α. Λοιδορούν τους άλλους, που κάνουν τα ίδια, το κράτος, που δεν ανταποκρίνεται, όταν το θέλουν, στα πόδια τους, στην υπηρεσία και στην εξυπηρέτησή τους. Θέλουν να πληρώσουν οι άλλοι, για να βγει η χώρα μας, από την κρίση, μη παραδεχόμενοι, τις περισσότερες φορές, ότι και οι ίδιοι αποτελούν μέρος της κρίσης, αποδεχόμενοι συντεχνιακά προνόμια ή σιωπώντας, όταν έπρεπε να μιλήσουν.

Αυτές οι συμπεριφορές, ανήκουν, σε όλους μας. Αυτή η μάχη, αυτή η προσπάθεια να αλλάξουμε νοοτροπία, όμως, δεν αφορά τους "άλλους", αφορά "όλους εμάς". Ως Πολίτες, ως Καταναλωτές, ως Ηγεσίες, ως Συλλογικούς φορείς.

Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αλλά για να γίνει η ελπίδα βεβαιότητα, οι εξαιρέσεις πρέπει να γίνουν κανόνας. Το ερώτημα δεν είναι αν θα τολμήσουμε. Είναι βέβαιο, πλέον, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ
και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΚΑ

Νικόλαος Σ. Τσεμπερλίδης