Κάποτε ούτε που θα σκεφτόμασταν πως θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε ό,τι επιθυμούμε κάνοντας απλά λίγα κλικ σε μια οθόνη, από οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Κι όμως τα ηλεκτρονικά ψώνια πολύ γρήγορα έκλεψαν τις καρδιές και τις… οικονομίες μας, ανοίγοντας την πόρτα σε έναν κόσμο αχανή όπου η προσφορά είναι τεράστια και σχεδόν πάντα υπάρχουν εκπτώσεις. Ελλοχεύουν, όμως και πολλοί κίνδυνοι. Έτσι είναι πολύ πιθανό να μετανιώσουμε μια αγορά, να επιλέξουμε κάτι που δεν μας ταιριάζει ή να μην παραλάβουμε αυτό ακριβώς που θέλαμε. Όμως, για όλες τις απογοητεύσεις που μας «κερνούν» τα διαδικτυακά ψώνια, υπάρχει λύση κι έρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα βασικά μας δικαιώματα, ως online καταναλωτές, είναι ότι μπορούμε να ζητήσουμε να επιστρέψουμε το προϊόν που αγοράσαμε εντός 14 ημερών από την παραλαβή του και να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε την επόμενη φορά που θα απογοητευτούμε από κάποια online αγορά μας, είναι να επικοινωνήσουμε με τον πωλητή εντός 14 ημερών χωρίς, φυσικά, να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν. Μάλιστα, δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε κάποιον λόγο για να επιστρέψουμε το προϊόν και να διεκδικήσουμε τα χρήματά μας. Σε αυτό τον κανόνα, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Δε μπορούμε να επιστρέψουμε αναλώσιμα αγαθά όπως τρόφιμα, κάποιο λογισμικό που έχουμε ήδη κατεβάσει ή εξατομικευμένα προϊόντα. Επιπλέον, δεν μπορούμε απλά να «δανειστούμε» και να φορέσουμε ένα ρούχο και στη συνέχεια να το επιστρέψουμε.

Μπορούμε όμως, να επιστρέψουμε ό,τι αγοράσαμε και υπάρχουν εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε αυτό. Μάλιστα αν ο πωλητής δεν μας έχει ενημερώσει για τα δικαιώματα επιστροφής που έχουμε, τότε η ισχύς αυτών παρατείνεται κατά 12 μήνες μετά το τέλος της αρχικής προθεσμίας των 14 ημερών. Αν προσπαθήσουμε, λοιπόν, να επιστρέψουμε κάποιο προϊόν που αγοράσαμε online και βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με το κατάστημα, ή το κατάστημα δεν αποδέχεται το δικαίωμα μας για επιστροφή, τότε έχουμε επιλογές. Μπορούμε να απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ για περιπτώσεις που αφορούν την Ελλάδα ή στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net) για βοήθεια σε περιπτώσεις διασυνοριακών διαφορών. Οι φορείς αυτοί θα μας βοηθήσουν να βρούμε το δίκιο μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

#yourEUright - Η Γενική Διεύθυνση για την Δικαιοσύνη, το διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της ισότητας των φύλων, πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών, με στόχο την ενίσχυση των καταναλωτών, ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τις αγορές τους.

Καθώς οι νόμοι και οι κανονισμοί αλλάζουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της τεχνολογίας και δεδομένου ότι η γνώση των Ελλήνων στον συγκεκριμένο τομέα είναι σχετικά χαμηλή, η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα δικαιώματά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου καθορισμένου πλαισίου για τα δικαιώματα των καταναλωτών σε όλα τα κράτη – μέλη, το οποίο διασφαλίζει τη διαφάνεια και αυξάνει την εμπιστοσύνη.

Στην Ελλάδα η εκστρατεία #yourEUright πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εθνικές οργανώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕ.Π.ΚΑ. και εστιάζει στα παρακάτω τρία δικαιώματα των καταναλωτών: Συμβόλαια με Δίκαιους Όρους, Αλλαγή Τράπεζας και Διαφάνεια & 14ήμερη Προθεσμίας Επιστροφής σε online αγορές.δ

Ας μην χαραμίζουμε άδικα τα χρήματά μας σε αγορές που δεν μας καλύπτουν. Ας ενημερωθούμε για τα δικαιώματά μας και ας τα ασκήσουμε από σήμερα κιόλας. Ας μάθουμε ακόμα περισσότερα για τα δικαιώματά μας ως Ευρωπαίοι πολίτες εδώ.