dirt g0cefe872d 640Χρησιμοποιούμε, καθημερινά, υγρά καθαρισμού, απορρυπαντικά σε σκόνη, προϊόντα γενικού καθαρισμού, ταμπλέτες για πλύσιμο πιάτων, για να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό. Αλλά τα κοινά καθαριστικά δεν είναι τόσο αθώα, όσο φανταζόμαστε. Τα περισσότερα περιέχουν συστατικά, που μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Προβληματικές ουσίες μπορεί να μολύνουν τα ποτάμια και τις θάλασσες, μέσω των συστημάτων αποχέτευσης και, στο τέλος, να καταλήξουν, στο πιάτο, ή στο ποτήρι μας.

Υπάρχει λύση: επιλέγουμε, για την καθαριότητα των χώρων μας, καθαριστικά, με την Ευρωπαϊκή Οικολογική Σήμανση (Ecolabel), για τους παρακάτω 5 λόγους:

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Έχει αποδειχτεί ότι τα καθαριστικά, με Ecolabel, είναι αποτελεσματικά, σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς μας να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Για παράδειγμα, τα οικολογικά απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων έχουν τη μέγιστη απόδοση, στους 30°C. Τα απορρυπαντικά με Ecolabel, είναι συμπυκνωμένα και έτσι, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή, για να έχουμε αστραφτερή καθαριότητα. Εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και δε χρησιμοποιήσουμε παραπάνω ποσότητα, θα μειώσουμε το αποτύπωμά μας, σε άνθρακα και θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα, για την καθαριότητα.
  2. Προστασία της υγείας μας. Τα καθαριστικά με Ecolabel, γενικά, περιέχουν λιγότερες προβληματικές χημικές ουσίες, από τα κοινά προϊόντα, γεγονός, που ελαχιστοποιεί τη γενική μας έκθεση, στις ουσίες αυτές. Για παράδειγμα, ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, ή ουσίες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή, απαγορεύονται, αυστηρά, στα προϊόντα με Ecolabel, όχι όμως και στα κοινά καθαριστικά. Η χρήση αλλεργιογόνων ουσιών, αρωματικών ουσιών και συντηρητικών, που βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας είναι πολύ περιορισμένη και οι πιο προβληματικές ουσίες απαγορεύονται, εντελώς. Τα καθαριστικά αυτά δεν επιτρέπεται να περιέχουν τρικλοζάνη (ύποπτη για ορμονικές διαταραχές), νάνο-ασήμι (ύποπτο για νευρολογικές διαταραχές), ή ουσίες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη (ύποπτη για καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα).
  3. Προστασία περιβάλλοντος. Για να λάβουν τη σήμανση Ecolabel, τα καθαριστικά δεν πρέπει να είναι τοξικά, για τους υδρόβιους οργανισμούς και πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να περιέχουν φωσφορικά άλατα, που πυροδοτούν την υπερβολική ανάπτυξη αλγών, βάζουν σε κίνδυνο την υδρόβια ζωή και χαμηλώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό. Επιπλέον, η σήμανση εξαιρεί τα απολυμαντικά καθαριστικά, που κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά και πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν, χρόνο με το χρόνο.
  4. Μη χρήση πλαστικού. Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι δημιουργούν 25,8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, από τα οποία μόνο το 30% ανακυκλώνεται. Οι συσκευασίες των καθαριστικών, με Ecolabel, χρησιμοποιούν πρώτες ύλες, που προέρχονται κυρίως, από ανακύκλωση. Οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες και περιέχουν λιγότερο πλαστικό, από τις συμβατικές συσκευασίες. Επίσης, προωθούν τις συσκευασίες, που μπορούμε να ξαναγεμίσουμε. Τα προϊόντα, με Ecolabel, δεν πρέπει να περιέχουν μικροπλαστικά, αυτά τα μικροσκοπικά τοξικά πλαστικά σωματίδια, που καταλήγουν μέσα σε ψάρια, οστρακόδερμα, ή πλανγκτόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να προχωρήσει, σε περιορισμό των μικροπλαστικών, στα καθαριστικά. Όμως η σήμανση Ecolabel είναι, ήδη, ένα βήμα μπροστά!
  5. Όχι στο "πράσινο ξέπλυμα". Σε αντίθεση με πολλά λογότυπα, που αυτοαποκαλούνται "πράσινα", η σήμανση Ecolabel εγγυάται πραγματικά φιλικά, προς το περιβάλλον, καθαριστικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι κατασκευαστές πρέπει να συμμορφώνονται, με αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να μπορούν να βάλουν αυτή τη σήμανση, στα προϊόντα τους. Οι έλεγχοι αυτών των προϊόντων αποδεικνύουν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά, με τα συμβατικά καθαριστικά.

Μπορούμε εύκολα να βρούμε καθαριστικά, με Ecolabel, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να τα δούμε εδώ.

Το Ευρωπαϊκό Λουλούδι, βέβαια, δεν αφορά μόνο τα καθαριστικά. Αφορά τα πιο φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα, όπως χαρτιά, μπογιές, αφρόλουτρα, παπούτσια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ξενοδοχεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τα κράτη-μέλη, τη βιομηχανία, τις Ενώσεις Καταναλωτών και τις Οργανώσεις Προστασίας Περιβάλλοντος, θέτουν τα κριτήρια για την απονομή αυτής της σήμανσης. Κάθε 4 χρόνια τα κριτήρια αυτά αναθεωρούνται.

Ας ψάξουμε, λοιπόν, για το Ευρωπαϊκό Λουλούδι, κάθε φορά που ψωνίζουμε!