Οι γιορτές πλησιάζουν και είναι σίγουρο ότι πολλοί καταναλωτές θα επιλέξουν το διαδίκτυο, για να κάνουν τις αγορές τους. Όμως, χρειάζεται προσοχή!

Χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ, κάθε καταναλωτής στην ΕΕ έχει το δικαίωμα να λαμβάνει σαφείς, ορθές και κατανοητές βασικές πληροφορίες από έναν έμπορο σχετικά με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία πριν προβεί σε αγορά μέσω του διαδικτύου. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αφορούν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, την τιμή μαζί με τους φόρους, το κόστος παράδοσης και την ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης ή ακύρωσης. Η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών υποχρεώνει τους εμπόρους να συμπεριλαμβάνουν όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις στις αναγραφόμενες τιμές και, στην περίπτωση που οι χρεώσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν εκ των προτέρων, ο καταναλωτής θα πρέπει να το γνωρίζει. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, όταν οι καταναλωτές πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές πρέπει να ενημερώνονται με σαφήνεια σχετικά με το δικαίωμά τους για υπαναχώρηση.

Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε την έλλειψη νερού το καλοκαίρι με τις μεγάλες θερμοκρασίες. Ωστόσο, το φθινόπωρο είναι η εποχή που φυτεύονται τα περισσότερα δέντρα και οι ανάγκες σε νερό είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι νομίζουμε. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό σε έλλειψη και εμείς μπορούμε με μικρές αλλαγές, να μειώσουμε την κατανάλωσή του και τους λογαριασμούς μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μειώνουμε την κατανάλωση του νερού με όλους τους παρακάτω τρόπους:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός «θεάτρου του παραλόγου», με τις ελληνικές τράπεζες να επιβάλλουν νέες χρεώσεις και να αυξάνουν τις ήδη υφιστάμενες χρεώσεις τους, παράλογα και όλες μαζί, σε βάρος των καταναλωτών, την κυβέρνηση να παρεμβαίνει, για να ακυρώσει τις αυξήσεις και τις τράπεζες να υπερηφανεύονται, ότι «θυσιάζονται» για τους καταναλωτές, καταργώντας ελάχιστες από τις νέες χρεώσεις ή/και αυξήσεις ήδη υφιστάμενων χρεώσεων.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών επιθυμεί να συγχαρεί τον κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί σύμφωνα με τις εξαγγελίες του την περασμένη εβδομάδα, ικανοποιεί το αίτημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και των καταναλωτών, για την κατάργηση των απαράδεκτων αυξήσεων των χρεώσεων Υ.Κ.Ω. – Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, στο νυχτερινό τιμολόγιο, που επιβλήθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2018, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Πνιγόμαστε στο πλαστικό! Αλλά δεν ξέρουμε πως θα γλιτώσουμε! Η κατανάλωση πλαστικού μπορεί όχι μόνο να μειωθεί αλλά ακόμη και να μηδενισθεί, αλλάζοντας κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Προτείνουμε, λοιπόν, 8 τρόπους για να ξεκινήσουμε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το πακέτο μέτρων «Οικολογική σχεδίαση», που θα βελτιώσει πέντε είδη προϊόντων, που οι καταναλωτές έχουν στα σπίτια τους: λαμπτήρες φωτισμού, ψυγεία, οθόνες τηλεοράσεων, πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Εκτός της βελτίωσης της ενεργειακής επάρκειας αυτών των συσκευών, οι καταναλωτές θα μπορούν να διορθώνουν ευκολότερα αυτές τις συσκευές. Ταυτόχρονα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι συσκευές θα γίνουν ασφαλέστερες. Όμως, τα μέτρα αυτά δεν κάνουν τα κρίσιμα βήματα για να κάνουν τη διόρθωση των συσκευών πραγματικά εύκολη, όχι απλά ευκολότερη.