Additional

Για τα παράπονα και τις καταγγελίες σας καλέστε το ΚΕ.Π.ΚΑ. στο 2310233333.

Καταναλωτική Αγωγή - Μέρος Γ Εκτύπωση E-mail
01.11.07

ns_018.jpgΗ κατανάλωση δεν είναι μια απλή οικονομική συναλλαγή, αλλά είναι συμπεριφορά, είναι στάση ζωής με πολλές και σημαντικές διαστάσεις. Οι διαστάσεις είναι: οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, ηθικές, πολιτισμικές, ανθρωπιστικές, υπαρξιακές.Η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη - Καταναλωτή προϋποθέτει σαφή γνώση τόσο του περιεχομένου τους όσο και των μέσων διεκδίκησής τους. Η επίγνωση αυτή προϋποθέτει την παροχή Καταναλωτικής Αγωγής στα Σχολεία.

Τα δικαιώματα του Καταναλωτή καταπατώνται καθημερινά και είναι αδύνατο να προστατευτούν μόνο από την Πολιτεία, όσο καλά κι αν αυτή κάνει τη δουλειά της.

Απαιτείται η συλλογική προάσπισή τους μέσα από αξιόπιστες Ενώσεις Καταναλωτών στα πρότυπα του ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών). Τέτοιες Ενώσεις πρέπει το συντομότερο να αναπτυχθούν σε κάθε Νομό και κάθε γωνιά της χώρας.

Η αποτελεσματική προστασία του πολίτη-Καταναλωτή περνά μέσα από το τετράπτυχο: Γνωρίζω - Συνειδητοποιώ - Οργανώνομαι - Προστατεύομαι.

Καταναλωτικά πρότυπα και παγκοσμιοποίηση

Ποιοι άραγε διαμορφώνουν τα διατροφικά μας πρότυπα και με ποιους τρόπους;
Αυτοί που επηρεάζουν την καταναλωτική μας συμπεριφορά, είναι αυτοί που λένε ότι πρέπει να είμαστε μοντέρνοι, να είμαστε "in". Έτσι, στο όνομα του εκμοντερνισμού και της "in" συμπεριφοράς, μας έχουν επιβάλλει τη δυτική υποκουλτούρα και έχουμε αλωθεί, κυριολεκτικά, από ξενόφερτα καταναλωτικά πρότυπα.

Κεντρικό ρόλο στη χειραγώγηση του Καταναλωτή παίζει ασφαλώς η τηλεόραση. Μέσα σε έναν καταιγισμό μηνυμάτων προώθησης "ιδανικών" και "απαραίτητων" προϊόντων τα οποία αδυνατεί να αξιολογήσει, ο Καταναλωτής οδηγείται σε πλήρη σύγχυση. Αναγκαστικά λοιπόν αφήνεται ως έρμαιο να χειραγωγηθεί στις Καταναλωτικές του "επιλογές", που κάθε άλλο παρά επιλογές είναι, αφού τις έκαναν άλλοι για αυτόν.

Αν δεν γνωρίζεις τον "εχθρό" σου δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις Να, λοιπόν, ο εχθρός μας. Ιδού το πρόβλημά μας. Έχουμε αλλοιωθεί τόσο πολύ που έχουμε αλλάξει τρόπο ζωής.

Και μαζί με τον τρόπο ζωής, έχουμε αλλάξει και τον τρόπο διατροφής. Φύγαμε από τη μεσογειακή διατροφή, που μας έδινε τον υψηλότερο δείκτη υγείας, τον μικρότερο δείκτη καρδιοπαθειών και καρκίνου ανά την υφήλιο, και πήγαμε στη διατροφή "δυτικού τύπου". Και μεγαλώνουμε τις πρώτες "γενιές του Hamburger και της Coca-Cola". Και έχουμε κατακλυσθεί από ασθένειες "δυτικού τύπου", πληρώνοντας έτσι αδρά το κόστος της αδράνειάς μας στην εισβολή της δυτικής υποκουλτούρας και της εισαγόμενης αλλαγής της διατροφής μας.

Τώρα διεκδικούμε παγκόσμιες πρωτιές:
- στην παιδική παχυσαρκία
- τον ζαχαρώδη διαβήτη
- την υπέρταση (σε νεαρά άτομα!)
- τον καρκίνο διατροφικής αιτιολογίας
- τις καρδιοπάθειες
και ένα σωρό άλλες ασθένειες "δυτικού τύπου" όπως λέγονται, γιατί εκεί πρώτο-εμφανίστηκαν και από κει εισέβαλαν στη χώρα μας!

Είμαστε εκτεθειμένοι σε έναν αχαλίνωτο διεθνή ανταγωνισμό, που υπηρετεί τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Τα σύνορα έχουν πλέον καταργηθεί και είμαστε όλοι μια μεγάλη αγορά, όπου και οι κυβερνήσεις ακόμα ελέγχονται από τα μεγάλα οικονομικά τραστ. Όποιος δεν το κατάλαβε αυτό, δεν ζει στο σήμερα, ζει σε πάρα πολύ παλιά χρόνια.

Μιλάμε για βιομηχανικούς κολοσσούς που συνασπίζονται και αλληλοεξαγοράζονται για να "πατεντάρουν"(!!!) και να μονοπωλήσουν ακόμα και τους γενετικούς πόρους. Μέσα από τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τα λεγόμενα GMO's (Genetically Modified Organisms), μέσα δηλαδή από τον ανασχηματισμό της ζωής (!), στερούν από τους πολίτες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη διατροφή και την υγεία τους, για τα μέτρα προφύλαξής τους από τους γενετικούς χειρισμούς, γι' αυτή την ίδια τη βιοποικιλότητα και τη διαιώνιση των έμβιων όντων του πλανήτη!

Πού το ηθικό δικαίωμα; Με την ανοχή ποιών γίνεται αυτό;

Στο όνομα της "ανάπτυξης" οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο Κιότο ότι θα μπορούν στο εξής να αγοράζουν από τις φτωχές χώρες το μερίδιο καταστροφής του όζοντος που τους αναλογεί. Για να ολοκληρώσουν μια ώρα γρηγορότερα την καταστροφή της ατμόσφαιρας που προστατεύει και συντηρεί κάθε μορφή ζωής πάνω στη γη. Αφού δεν έχει βιομηχανία η Ουγκάντα για να καταστρέφει το όζον, έχει η Αμερική. Άρα η Αμερική αγοράζει το δικαίωμά της Ουγκάντα να ρυπαίνει, και καταστρέφει περισσότερο (απ' ό,τι της αναλογεί) το στρώμα του Όζοντος.

Τι παραλογισμός! Τι ηθική κατάπτωση!

Άραγε, το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας είναι ζήτημα επάρκειας τροφίμων ή στρατηγική επιλογή εξάρτησης των τρίτων χωρών; Πώς θα πετάξουν οι μεγάλες χώρες τα πυρηνικά τους απόβλητα στην Αφρική, εάν δεν τους έχουν εξαρτημένους (βλ. πεινασμένους); Πώς θα αγοράσουν το δικαίωμα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις τρίτες χώρες αν οι άνθρωποί τους δεν πεινάνε; Αυτός που είναι καταδικασμένος να πεθάνει άμεσα από την πείνα, πόσο μπορεί να ενδιαφέρεται για χρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας ή την καταστροφή του περιβάλλοντος;

Με την πρόσφατη απελευθέρωση και παγκοσμιοποίηση της οικονομίας δημιουργούνται εταιρίες με τιτάνιες διαστάσεις, με πλανητική παρουσία και ολιγοπωλιακή λειτουργία που αποφέρει τζίρους μεγαλύτερους από το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) πολλών αναπτυγμένων χωρών! Έτσι, ο τζίρος της General Motors είναι μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της Δανίας. Ο τζίρος της ΕΧΧΟΝ (εταιρεία πετρελαιοειδών) είναι μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της Νορβηγίας και ο τζίρος της ΤΟΥΟΤΑ είναι μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της Πορτογαλίας!

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Le Monte Diplomatique με τίτλο "Εταιρείες γίγαντες και κράτη νάνοι":

"…το κυριότερο φαινόμενο της εποχής μας, η παγκοσμιοποίηση, κάθε άλλο παρά κατευθύνεται από τα κράτη. Απέναντι στις γιγάντιες εταιρείες τα κράτη χάνουν όλο και περισσότερο τα προνόμιά τους. Μπορούν άραγε οι πολίτες να ανεχθούν αυτό το "Παγκόσμιο πραξικόπημα νέου τύπου";"

Το ερώτημα είναι: Πως αντιδρούμε εμείς; Πως θα αντιδράσουμε εμείς στη λαίλαπα που μας σαρώνει; Πως θα προστατεύσουμε τον Καταναλωτή;

Η απάντηση είναι: Με Παιδεία, με τίποτε άλλο. Με συνειδητοποίηση, με ευαισθητοποίηση. Ο μόνος τρόπος για να αναστρέψουμε την πορεία αυτή, είναι η σωστή αγωγή των αυριανών πολιτών σε θέματα καταναλωτικής συμπεριφοράς. Πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε, σοβαρά, συντονισμένα και πολυδιάστατα με αυτό που ονομάζουμε "Καταναλωτική αγωγή". Με καταναλωτική αγωγή θα μπορέσουμε να περάσουμε στα παιδιά μας την έννοια και τη σημασία της κατανάλωσης.

Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Α.Π.Θ., τ. Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.)
Τελευταία ανανέωση ( 04.08.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

©1999-2011 Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕ.Π.ΚΑ. Joomla customization by LEoNArt
evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat ?>