Additional

Για τα παράπονα και τις καταγγελίες σας καλέστε το ΚΕ.Π.ΚΑ. στο 2310233333.

Καταναλωτική αγωγή - Μέρος Α Εκτύπωση E-mail
01.07.07
ns_009.jpgΜια κοινωνία σε κρίση - Το έλλειμμα της Παιδείας

Ζούμε σε μια κοινωνία με βαθιά κρίση. Η κρίση της κοινωνίας είναι κυρίως αποτέλεσμα κρίσης του συστήματος αξιών. Και η κρίση αξιών είναι κατά κύριο λόγο κρίση Παιδείας.


Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί η έννοια της "Παιδείας". Προφανώς, δε μιλάμε για την ξερή μεταφορά γνώσεων (όπως συχνά συμβαίνει στις μέρες μας), αλλά για την προσφορά ανθρωποκεντρικής μόρφωσης, ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας των νέων σε ένα σύστημα ανθρωπιστικών αξιών, που οδηγεί τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα στην πραγματική καταξίωσή τους.

Η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία είναι παράλληλοι και συμπληρωματικοί φορείς Παιδείας των νέων. Ο ρόλος του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού λειτουργεί πολλαπλά πάνω στα παιδιά μας και την κοινωνία. Η μόρφωση των παιδιών μας βρίσκεται άμεσα στα χέρια των δασκάλων τους. Παράλληλα, ο αναβαθμισμένος ρόλος των μορφωμένων παιδιών μας, ως αυριανών γονέων και πολιτών, διαμορφώνει προϋποθέσεις θετικής συμβολής της οικογένειας και της κοινωνίας στη μόρφωση των δικών τους παιδιών, εγγονών και δισέγγονων, άρα στη βελτίωση της κοινωνίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλαγή της κοινωνίας περνά αναγκαστικά μέσα από την αλλαγή της Παιδείας, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνεται (έμπρακτα) κατανοητό στους εκάστοτε κυβερνώντες.

Κατά συνέπεια, όσοι λειτουργούμε σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη: να αντιμετωπίσουμε την κρίση της κοινωνίας μέσα από την Παιδεία.

Δυστυχώς, η κρίση αξιών δεν μας επιτρέπει να επιλέγουμε το επάγγελμά μας με βάση τις έμφυτες κλίσεις μας και τη διάθεση προσφοράς μας στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην κοινωνία. Πολύ συχνά υποτιμούμε επαγγέλματα ή και λειτουργήματα, όπως αυτό του δασκάλου, που ενώ είναι τόσο σημαντικά για τον άνθρωπο και την κοινωνία, είναι λιγότερο προσοδοφόρα από άλλα. Μια τέτοια στάση είναι από μόνη της αποτέλεσμα και απόδειξη ελλείμματος ολοκληρωμένης, ανθρωπιστικής Παιδείας.

Είναι λοιπόν ο εκπαιδευτικός κυρίαρχος πυρήνας Παιδείας. Δίνοντας νόημα στο ρόλο του, αξιώνεται, ως άνθρωπος και γίνεται φορέας σωστής Παιδείας στα σημερινά παιδιά και αυριανούς πολίτες - Καταναλωτές. Έτσι, γίνεται φορέας και κινητήρια δύναμη αλλαγής της κοινωνίας.

Αλήθεια, πόσοι εκπαιδευτικοί συναισθάνονται το βάρος μιας τέτοιας αποστολής;

Περιεχόμενο και διαστάσεις της Κατανάλωσης

Κατανάλωση είναι η χρήση αγαθών και υπηρεσιών για ικανοποίηση ανθρώπινων αναγκών.

Ποιος όμως καταναλώνει και πόσο συχνά;

Αφού καθημερινά υπάρχουν ανθρώπινες ανάγκες, άρα κάθε άνθρωπος είναι αναγκασμένος να καταναλώνει, κάθε μέρα. Αν υπάρχει ένα κοινό σημείο σε όλους μας, σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι η Κατανάλωση!

Η κατανάλωση, λοιπόν, είναι μια διαδικασία καθημερινή και πανανθρώπινη. Η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών είναι καθημερινή ανάγκη που σε μεγάλη έκταση, άμεσα ή έμμεσα καθορίζει την επιβίωση, την υγεία και ασφάλεια, την ποιότητα ζωής, τη συμπεριφορά και τη στάση του Καταναλωτή απέναντι στον εαυτό του, στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Έχουμε όμως όλοι πρόσβαση στην κατανάλωση; Δυστυχώς όχι! Διότι η Κατανάλωση προϋποθέτει πόρους (χρήματα).

Κι όμως, το κυρίαρχο δικαίωμα του Καταναλωτή είναι το δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το να μπορεί κάποιος να αγοράζει αυτά που χρειάζεται! Κάτι το οποίο βέβαια καταπατείται και αγνοείται καθημερινά τόσο στις λεγόμενες "αναπτυγμένες χώρες", πολύ δε περισσότερο στον Τρίτο (κατ' ευφημισμό "αναπτυσσόμενο") κόσμο.

Τι καταναλώνουμε;
Καταναλώνουμε αγαθά, όπως τρόφιμα, ρουχισμό, είδη καθημερινής ανάγκης και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Καταναλώνουμε όμως και υπηρεσίες, οι οποίες δυστυχώς δεν καταγράφηκαν στο μυαλό μας ως είδη κατανάλωσης. Καθημερινά καταναλώνουμε υπηρεσίες, Δημόσιες και Ιδιωτικές.

Αυτές αφορούν:
· διαβίωση (π.χ. ηλεκτρισμός, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, τηλεπικοινωνίες)
· υγεία (π.χ. υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, ελέγχου, προληπτικής ιατρικής, ιατρικής ενημέρωσης, κα)
· παιδεία και εκπαίδευση (σχολεία, φροντιστήρια, ιδιωτικές σχολές, Πανεπιστήμια)
· ασφάλεια και προστασία της ακεραιότητάς μας
· προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η ατομική ελευθερία
· υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης
· ψυχαγωγία και ενημέρωση (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, θέατρο, κινηματογράφος, κ.λπ.)
· υπηρεσίες αισθητικής περιποίησης (π.χ. κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος κ.λπ. )

Το περιβάλλον, με την έννοια της χρήσης, είναι κι αυτό υπηρεσία που καταναλώνουμε (χρησιμοποιούμε). Άρα έχουμε απαιτήσεις για το περιβάλλον μας (αστικό, περιαστικό), έχουμε ανάγκες γύρω από το περιβάλλον. Κι από εκεί ξεκινά η ανάγκη περιβαλλοντικής αγωγής, που δένεται αρμονικά με την αγωγή καταναλωτή. Διότι το περιβάλλον δεν είναι εκεί για να υπάρχει απλά, ούτε για να το καταστρέφουμε. Είναι εκεί για όλους μας, για όλο τον κόσμο. Είναι εκεί για να το διαχειριστούμε σωστά και αειφορικά, ώστε να το παραδώσουμε άθικτο στα παιδιά μας. Αλλιώς δεν θα υπάρξει συνέχεια.

Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Α.Π.Θ., τ. Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Τελευταία ανανέωση ( 04.08.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

©1999-2011 Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕ.Π.ΚΑ. Joomla customization by LEoNArt
evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat ?>